Στουρνάρας: Περιμένω θετικά αποτελέσματα για τις τράπεζες από τα stress tests – Πιο ελαστικός για την προληπτική γραμμή στήριξης

Θετικά αποτελέσματα για όλες τις συστημικές τράπεζες αναμένει από τα stress tests ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics, υπογράμμισε ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι πιο εύρωστο σε σύγκριση με τις αρχές της κρίσης, ενώ και ορισμένοι καθοριστικοί δείκτες (κεφαλαιακής επάρκειας, κερδοφορίας κ.α.) έχουν βελτιωθεί. Εστίασε δε, στο ότι άρχισε να αποδίδει καρπούς η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ΤτΕ σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2018, ενώ αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση το 2019, αν και τόνισε ότι υπάρχουν κάποιοι εσωτερικοί και εξωτερικοί κίνδυνοι. Στους εσωτερικούς κατατάσσει τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, αλλά και την υπερφορολόγηση, ενώ στους εξωτερικούς συμπεριλαμβάνει πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, την αύξηση της αποστροφής κινδύνου των επενδυτών κ.α.

Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι θα αποτελέσει θετική εξέλιξη η ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, καθώς θα τονωθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερους του αναμενόμενου ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το βασικό ζήτημα τους ερχόμενους μήνες είναι η βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές σε βιώσιμους όρους μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, προκειμένου να μειωθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, οι ελληνικές αρχές, σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα πρέπει να διευκρινίσουν τη μορφή εποπτείας καθώς και το εάν θα υπάρχει, και με ποιους όρους, κάποιος μηχανισμός στήριξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Οι αποφάσεις αυτές φυσικά εναπόκεινται στην κυβέρνηση και τους εταίρους της Ελλάδας.

Όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, θα ήταν χρήσιμη τόσο η δημιουργία ενός ικανού «αποθέματος ρευστότητας» μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων, σε συνδυασμό με τις εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά και η διατήρηση της «παρέκκλισης» (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Προληπτική γραμμή δεν σημαίνει νέο μνημόνιο

Όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο σήμερα, η «παρέκκλιση» (waiver) εξασφαλίζεται από μία προληπτική γραμμή στήριξης, τόνισε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι «η προληπτική γραμμή στήριξης επ’ ουδενί ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο. Είναι ένα θεσμοθετημένο ήδη εργαλείο εξομάλυνσης και διασφάλισης κατά τη μεταβατική περίοδο».

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος εμφανίστηκε πιο ελαστικός σε σχέση με το θέμα αυτό: «εάν για οποιοδήποτε λόγο η προληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι επιθυμητή, θα πρέπει να διερευνηθούν άλλοι τρόποι προκειμένου να μην απολεσθεί η δυνατότητα της «παρέκκλισης» (waiver), τα πλεονεκτήματα της οποίας είναι σημαντικά για το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, του ελληνικού Δημοσίου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και δεν θα πρέπει να αγνοηθούν».

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ