SZ: Ο Σολτς δεν βιάζεται να αποφασίσει για το ελληνικό ζήτημα – Ασαφή τα μηνύματα από το Βερολίνο

Αυξάνεται η πίεση στη γερμανική κυβέρνηση να πάρει θέση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Οι εταίροι στην Ευρωζώνη ζητούν από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, να τοποθετηθεί μέσα στον μήνα, πώς θα πρέπει κατά την άποψη του Βερολίνου να προχωρήσουν με την Αθήνα μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά αυτός δεν βιάζεται τόσο, σημειώνουν οι ανταποκριτές της εφημερίδας στις Βρυξέλλες. Την ερχόμενη Πέμπτη θα υπάρξει για το θέμα αυτό μία συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ενώ θα ακολουθήσουν η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και στο τέλος του μήνα το άτυπο Eurogroup στη Σόφια.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ερώτημα, αν θα χορηγηθεί στην Ελλάδα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της – και αν ναι, σε ποια έκταση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει κάνει για τον σκοπό αυτό διάφορους λογαριασμούς. Για παράδειγμα, θα μπορούσε η μέση διάρκεια των δανείων του στην Ελλάδα, που ανέρχεται σήμερα σε 32,5 χρόνια, να αυξηθεί κατά πέντε έως δέκα χρόνια. Θα μπορούσε, επίσης, να παραταθεί και η περίοδος μη πληρωμής τόκων, η οποία είχε συμφωνηθεί να τελειώσει το 2022. Επιπλέον αυτών, η Γαλλία κυρίως τάσσεται υπέρ ενός μηχανισμού, ο οποίος θα συνδέει το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους με τη μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Οι πιστωτές της Ελλάδας απαιτούν, επίσης, να υπάρξει μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου ισχυρότερη επιτήρηση της Ελλάδας από ότι άλλων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα, όπως της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, αλλά η κυβέρνηση της Αθήνας αντιτίθεται σε αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα. «Όποιος θέλει ελαφρύνσεις χρέους, που φθάνουν έως και δεκαετίες μετά το τέλος του προγράμματος, θα πρέπει να δεχθεί μία ισχυρότερη εποπτεία», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. Σημειώνεται ότι η ΕΕ επιδιώκει μία πολιτική λύση για το ελληνικό θέμα τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα μηνύματα από το Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, αναφέρει η εφημερίδα, είναι έως τώρα ασαφή. Ο Σολτς θέλει προφανώς χρόνο για να πάρει μία απόφαση. Γνωρίζει, ότι το κόμμα του (CDU) αναμένει ότι δεν θα συνεχίσει τόσο απλά την πολιτική λιτότητας του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν είναι καθαρό, όμως, τι σημαίνει αυτό στην πράξη», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ