Αριστοτέλης Μυστακίδης: Ο Μίδας από τη Θεσσαλονίκη

Η «χρυσή βίβλος» των πανίσχυρων αυτού του κόσµου τον έχει φιλοξενήσει κατ’ επανάληψη ανάµεσα στους billionaires του πλανήτη.

Πριν από λίγες ηµέρες, που δηµοσιοποιήθηκε η φετινή λίστα του «Forbes» µε τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσµου, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης φιγουράριζε στην 965η θέση, µε περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων, όντας ένας από τους τέσσερις Έλληνες που συµπεριελήφθησαν σε αυτή.

Μπορεί να είναι ένας από τους πιο εύπορους ανθρώπους της υφηλίου, ένας επιχειρηµατίας που ξεχωρίζει για τη δράση του και το επενδυτικό του δαιµόνιο, αλλά το όνοµά του είναι σχεδόν άγνωστο, καθώς είναι προσωπική του επιλογή να απέχει από τη δηµοσιότητα.Και αν όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν τον συνονόµατό του Αριστοτέλη Ωνάση, ο Αρ. Μυστακίδης είναι κυρίως γνωστός στους κύκλους της βρετανικής υψηλής κοινωνίας, στην οποία έχει προκαλέσει τη… ζήλια και τον θαυµασµό για τα ξεχωριστής αισθητικής ακίνητα που διαθέτει, αλλά και τη συλλογή του σε σπορ αυτοκίνητα πολυτελείας. Προστατεύει την προσωπική του ζωή ως κόρη οφθαλµού και αποφεύγει να φωτογραφίζεται µε την οικογένειά του στις λίγες δηµόσιες εκδηλώσεις που δίνει το «παρών». Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κυκλοφορούν παρά ελάχιστες πληροφορίες αλλά και φωτογραφίες του ίδιου και της οικογένειάς του. Όπως λέγεται, όταν είχε συµπεριληφθεί για πρώτη φορά στη λίστα του «Forbes» πριν από λίγα χρόνια, οι περισσότεροι αναρωτιούνταν ποιος είναι αυτός ο Έλληνας εκατοµµυριούχος και αναζητούσαν πληροφορίες για την επιχειρηµατική και προσωπική του ζωή.

Κοσµοπολίτης και µε εξαιρετικές σπουδές, ο 55χρονος Ελληνας µεγιστάνας κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά γεννήθηκε στη Ρώµη, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως βιολόγος για το πρόγραµµα του ΟΗΕ κατά του υποσιτισµού. Σε νεαρή ηλικία µετακόµισε στη Βρετανία (εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του), όπου και σπούδασε στο φηµισµένο London School of Economics.

Πολύγλωσσος

Εκεί ξεχώρισε αµέσως λόγω της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του αλλά και του γεγονότος ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε τη χαρακτηριστική άνεση να συνεννοείται σε έξι γλώσσες. Στη συνέχεια επιλέχθηκε από τους «κυνηγούς κεφαλών» µεγάλων πολυεθνικών για να στελεχώσει το τµήµα επενδύσεων ενός αµερικανικού κολοσσού της αγοράς παραγώγων, της Cargill. Παρέµεινε σε αυτήν για µία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία. Εκεί τον εντόπισε ο Μαρκ Ριτς, τότε ιδιοκτήτης της Glencore που ακόµα ονοµαζόταν Marc Rich & Co., και του προσέφερε τη θέση του επικεφαλής του τµήµατος επενδύσεων σε µέταλλα, το 1993. Τότε ήταν µια άγνωστη εταιρεία εµπορίας µετάλλων, η οποία -και µε τη δική του συµβολή- µεταµορφώθηκε στον σηµερινό παγκόσµιο κολοσσό.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ