Πιτσιόρλας: Δεν θα γίνει καμία” σφαγή” πρώτης κατοικίας- ΒΙΝΤΕΟ

“Ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Iούνιο να έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ούτως ώστε να πούμε ότι τελειώσαμε, κάναμε ότι έπρεπε να κάνουμε, τώρα είναι σειρά των δανειστών να κάνουν αυτό που είχαν δεσμευτεί με το χρέος” τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας τον Aύγουστο του 2018 από το μνημόνιο.

Μιλώντας στη τηλεοπτική εκπομπή του Ε, “ Τώρα ότι… συμβαίνει” o κ. Πιτσιόρλας είπε ότι, ”από τον Αύγουστο και πέρα πρέπει να μπορούμε να βγούμε μόνοι μας στις αγορές χωρίς δηλαδή βοήθεια οικονομική, να βγούμε να δανειστούμε μόνοι μας εάν χρειαστούμε, και άρα εφόσον θα μπορούμε και μόνοι μας να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας να μην χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, να μην χρειάζεται νέο πρόγραμμα το οποίο θα μας επιβάλλουν οι δανειστές εάν τους ξανά ζητήσουμε βοήθεια. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο θέμα”.

Εν συνεχεία ο υφυπουργός είπε ότι, από τώρα μέχρι τον Iούνιο είναι ένα κρίσιμο διάστημα διότι ”πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δηλαδή η χώρα πρέπει να εκπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για π.χ τα θέματα των τραπεζών, τα θέματα των πλειστηριασμών”.

“Το σημείο που μας πιέζουν τώρα” οι δανειστές μας “είναι να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Γιατί να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί; διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας “διότι λένε” οι δανειστές μας ” ότι οι τράπεζες στο παρελθόν έδιναν δάνεια υπερβολικά αφειδώς. Αυτό έχει αδυνατίσει την θέση τους, επομένως για να μπορέσουν να σταθούν οι ελληνικές τράπεζες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αυτό το θέμα των “κόκκινων δανείων” θα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Αυτό θα ενισχύσει τις τράπεζες”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

Ενώ όσον αφορά στο εάν θα γίνει “σφαγή” – θα χαθεί πρώτη κατοικία, ξεκαθάρισε ότι ,”κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να διασφαλιστούν θέματα πρώτης κατοικίας, θέματα χαμηλών εισοδημάτων κλπ να προστατευθούν”.

Σχετικά με τα επιχειρηματικά δάνεια είπε ότι, “ προσπαθούμε να διορθώσουμε την διαδικασία των εξωδικαστικών συμβιβασμών για τις επιχειρήσεις, προσπαθούμε γενικώς στα περιθώρια που έχουμε να τα εξαντλήσουμε. Θα προστατεύσουμε αυτές τις κατηγορίες εάν είμαστε αυστηροί σοβαροί και με όλα τα υπόλοιπα ( εάν δηλαδή τα επιχειρηματικά δάνεια προχωρήσουν, εάν φανεί και φαίνεται ήδη ότι οι τράπεζες αλλάζουν τακτική και ότι αποφασίζουν πια να αντιμετωπίζουν τα θέματα σοβαρά και άμεσα, αυτό θα μας βοηθήσει να μπορούμε να απαιτούμε λύσεις για τα θέματα που πρέπει να απαιτήσουμε”.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ