Αποκλειστική συνέντευξη του Διοικητή του ΟΠΕΚΑ στο enikos.gr: Δεν κόβονται τα επιδόματα αναπηρίας

Στη Σίσσυ Σταυροπιεράκου

Στα τέλη Μαρτίου ,θα δοθεί η πρώτη δόση του νέου οικογενειακού επιδόματος,το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, υπογραμμίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο enikos.gr ο διοικητής του νεοσύστατου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Στέλιος Πλιάκης.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα αναπηρίας αλλά αντίθετα από εδώ και πέρα τα άτομα με αναπηρία θα λαμβάνουν από μια ενιαία αρχή τα επιδόματά τους σε σταθερή ημερομηνία με ηλεκτρονικές αιτήσεις και αδιάβλητες διαδικασίες.

Η συνέντευξη του κ.Πλιάκη στο enikos.gr

Είστε στο τιμόνι του ΟΓΑ ήδη ένα χρόνο και τώρα αναλαμβάνετε τον νέο Οργανισμό, τον ΟΠΕΚΑ. Ποιες είναι οι προτεραιότητές και οι προκλήσεις;

Η σύσταση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μια πρωτοβουλία για την αναδιοργάνωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το μοντέλο που βασίστηκε στην έλλειψη μιας ενιαίας διοικητικής αρχής επιδοματικών ενισχύσεων έχει φτάσει στα όρια του. Η έλλειψη ενοποιημένου και επικαιροποιημένου μητρώου δικαιούχων, η πολυνομία και η αλληλοεπικάλυψη μας οδήγησαν σε αδιέξοδο. Η οικονομική κρίση επέτεινε τα προβλήματα.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες καθώς στον πληθυσμό αναφοράς του νέου Οργανισμού ανήκουν και πολύ ευάλωτα στρώματα του κοινωνικού ιστού. Βούληση και δική μας και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά όλους όσοι το έχουν ανάγκη, να καταπολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό, την γραφειοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις. Οι πρώτοι βασικοί στόχοι του ΟΠΕΚΑ είναι :

  • η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα
  • η διαχείριση και η πληρωμή του νέου Επιδόματος Παιδιού
  • η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
  • η επέκταση των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας με έμφαση στο παιδί.

Το μότο μας είναι «αλληλεγγύη στην πράξη» και αυτός είναι και ο μοναδικός σκοπός μας.

Η πιλοτική εφαρμογή για το νέο σύστημα αναπηρικών επιδομάτων είναι προαπαιτούμενο. Ξεκίνησε και τι προβλέπει; Οι ανάπηροι ανησυχούν για τις παροχές τους…

Το πιλοτικό ξεκίνησε 1η Μαρτίου και εργαζόμαστε πυρετωδώς ώστε σταδιακά όλα τα απαραίτητα γρανάζια να μπουν σε πλήρη λειτουργία. Στην πιλοτική διαδικασία εντάσσονται όλες οι αιτήσεις για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα που υποβάλλονται για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Αττικής. Οι παλιοί δικαιούχοι, όσοι αιτούνται παράτασης παροχών λόγω λήξης της γνωμάτευσης των ΚΕΠΑ, καθώς και όσοι δεν διαμένουν μόνιμα στην Αττική θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και να ακολουθούν την παλιά διαδικασία.

Οι υπόλοιποι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και απονομής προνοιακών παροχών του ΟΠΕΚΑ μέσω των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων της Αττικής (στην ιστοσελίδα μας www.opeka.gr θα βρείτε τον πίνακα με τα 50 Κέντρα Κοινότητας που υποδέχονται αιτήσεις) και της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΑ στην οδό Πατησίων 30.

Με την υποβολή της αίτησης δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας και ακολουθείται η διαδικασία όπως έχει προβλεφθεί στο νόμο και στην σχετική ΚΥΑ.

Θα επαναλάβω αυτό που έχει πει πολλές φορές και η αρμόδια αν. υπουργός Θεανώ Φωτίου : τα επιδόματα αναπηρίας δεν κόβονται. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της πιλοτικής διαδικασίας. Τα άτομα με αναπηρία θα λαμβάνουν πλέον από μια, ενιαία αρχή τα επιδόματά τους σε σταθερή ημερομηνία που θα είναι γνωστή σε όλους και με απόλυτη διαφάνεια, με ηλεκτρονικές αιτήσεις και αδιάβλητες διαδικασίες.

Δεχτήκατε κριτική για την αναδιάρθρωση των οικογενειακών επιδομάτων λόγω των μειώσεων που υπέστησαν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Είστε έτοιμοι για το Επίδομα Παιδιού; Τι δείχνουν τα στοιχεία;

Ο ΟΠΕΚΑ δεν δημιουργήθηκε από το μηδέν. Αξιοποιεί το σημαντικό έργο, τους ανθρώπους και τις υποδομές του ΟΓΑ. Είμαστε πανέτοιμοι να διαχειριστούμε και να πληρώσουμε το νέο Επίδομα Παιδιού. Ο εξορθολογισμός στον οποίο αναφέρεστε αύξησε τον συνολικό προυπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων κατά 40%. Φέτος θα πληρώσουμε 910 εκατομμύρια έναντι 650 εκατομμυρίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις έως και 110% για την συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων οικογενειών και ειδικότερα για το 92%.

Ενισχύουμε ιδιαίτερα τις μονογονεικές οικογένειες, καθώς το 98% εξ αυτών κερδίζει σημαντικά, ανεξαρτήτως του πλήθους των προστατευόμενων τέκνων. Αλλάζουμε τον τρόπο υποβολής του Α21 με νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στο πρότυπο της πλατφόρμας που διένειμε το Κοινωνικό μέρισμα 2017, ώστε να ελαφρύνουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Στα τέλη Μαρτίου και πριν από το Πάσχα θα δοθεί η πρώτη δόση, με τα στοιχεία της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης που υποβλήθηκε το 2017 και τα περσινά Α21. Το νέο Α21 θα υποβληθεί μετά το Πάσχα. Στις επόμενες δόσεις θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί φέτος. Το Επίδομα Παιδιού θα πληρώνεται πλέον σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης. Το νέο επίδομα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Αναφερθήκατε σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων και σε επέκταση προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας. Πότε πρέπει να τα περιμένουμε;

Στόχος είναι όλες οι δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης να είναι ψηφιακές. Θέλουμε να κόψουμε κάθε «ομφάλιο λώρο» που συντηρούσε ένα ισχυρό πελατειακό σύστημα εντός του κράτους πρόνοιας. Γι αυτό προετοιμάζουμε ηλεκτρονικές πλατφόρμες για όλες τις παροχές. Ο πολίτης θα μπορεί να υποβάλλει μόνος του την αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά χωρίς να χρειάζεται «μεσάζοντες». Σε αυτό το πλαίσιο η ΗΔΙΚΑ ετοιμάζει μια πλατφόρμα για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Σύντομα όλες αυτές οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr.

Όσον αφορά στην Αγροτική Εστία να σας πω ότι προετοιμάζουμε νέα προγράμματα καθώς το 2018 είναι έτος αφιερωμένο στο παιδί. Εντάσσουμε στις επιχορηγήσεις του ΛΑΕ κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά αγροτών, αυξάνουμε κατά 50% την επιχορήγηση για βιβλία που θα προμηθευτούν παιδιά αγροτών και διαθέτουμε σημαντικό ποσό για θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συμβάλλοντας έτσι στον οικογενειακό προυπολογισμό της αγροτικής οικογένειας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ