Άλλο το θέλουμε, άλλο το μπορούμε

Στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας και να ζητήσει από τους δανειστές την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών οφειλών, αναφέρεται ρεπορτάζ που φιλοξενεί η σημερινή ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Standaard» με τίτλο «Οι Έλληνες χαλαρώνουν τις μεταρρυθμίσεις» και υπότιτλο «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει λιγότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι είχε συμφωνηθεί και ζητά επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής κατά δύο χρόνια».

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι, σε έγγραφο που δημοσιοποίησε η ελληνική κυβέρνηση το Σάββατο, ζητείται από τους δανειστές επιμήκυνση κατά δύο χρόνια στην εφαρμογή το προγράμματος. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι προτίθεται να διακόψει το πρόγραμμα περικοπών σε κάποιους τομείς. Με τον τρόπο αυτόν, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα παράσχει μεγαλύτερη τόνωση στην εσωτερική ζήτηση, ελαττώνοντας την πίεση προς τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Κάρελ Ντε Χουχτ δήλωσε στην «De Zevende Dag» ότι η Ελλάδα, χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει να ορθοποδήσει. Ο Ντε Χουχτ τόνισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα ισοδυναμεί με το 4% της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή ποσοστό διπλάσιο του 2% στο οποίο ισοδυναμούσε το Σχέδιο Μάρσαλ για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Συνεχίζοντας η «De Standaard» σημειώνει πως οι επικριτικές φωνές σε ευρωπαϊκό επίπεδο εστιάζουν την κριτική τους στο ότι κόμματα, όπως η Νέα Δημοκρατία, εξαιτίας του παρελθόντος τους, δεν είναι σε θέση να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, καθότι αποτελούν μέρος του προβλήματος, στον βαθμό που, επί σειρά ετών, έδρεπαν τα οφέλη από την κακοδιαχείριση. Πηγή: ΑΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ