• Αυτές είναι οι προτάσεις των εμπόρων

  4:48 μμ, Δευτέρα 25 Ιουν 2012 4:48 μμ, Δευτέρα 25 Ιουν 2012

  Την άμεση εφαρμογή ενός "Φορολογικού δεκαλόγου" ζητά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος προτείνει δέκα μέτρα για τη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  Οι 10 Προτάσεις της Ε.Σ.Ε.Ε. για τη Φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

  Η ΕΣΕΕ εκπροσωπώντας το Ελληνικό Εμπόριο των 280.000 εμπορικών καταστημάτων που απέμειναν και εξακολουθούν να απασχολούν 693.000 αυταπασχολούμενους καθώς και μισθωτούς εργαζόμενους, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην επιβίωση και διατήρηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της αγοράς.

  Με το σκεπτικό "Πάθαμε και Μάθαμε" και την οπτική ότι οι χαμένοι φόροι των 45 δις, θα ήταν λιγότεροι εάν η φορολογία ήταν χαμηλότερη, θεωρούμε ότι χρειάζεται άμεσα η εφαρμογή ενός Φορολογικού δεκαλόγου:

  1) Διακανονισμός όλων των μέχρι σήμερα εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών με ρύθμιση των οφειλομένων σε περισσότερες δόσεις, αλλά και θέσπιση φορολογικών κινήτρων σε συνεπείς φορολογικές συμπεριφορές.

  2) Εξορθολογισμός κυρώσεων (πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων) και ισχύς αυτών και επί των εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια.

  Δραστική μείωση των παραβόλων και της προ-βεβαίωσης του φόρου για την προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια και καθιέρωση ανεξάρτητου μηχανισμού διαιτητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

  3) Άμεση τροποποίηση των διατάξεων για την αναστολή εκτέλεσης πράξεων της Διοίκησης με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  4) Αναθεώρηση των διατάξεων που προβλέπουν αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης για μικρο-οφειλέτες του δημοσίου. Οι ποινικές διώξεις και η εισπρακτική βία σε καμία περίπτωση δεν θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και πρέπει να ανακληθούν.

  5) Άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικού του πόθεν έσχες, με καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας (το προβλέπει ο ν.3842/2010). Ηλεκτρονική διασταύρωση αγορών και πωλήσεων των επιχειρήσεων και κατάργηση του ΚΒΣ. Απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της εμπορικής συναλλαγής και κατάργηση του ρόλου του φοροεισπράκτορα από κάθε ελεύθερο επαγγελματία.

  6) Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. με άμεση εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 19% και ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης (άμεσα λόγω τουριστικής περιόδου).

  Συμψηφισμός επιστροφής ΦΠΑ σε εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις και θέσπιση χρεωπιστωτικής καρτέλας της κάθε επιχείρησης με το Δημόσιο.

  7) Αναφορικά με τον τρόπο φορολογίας εισοδήματος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με όποια εταιρική μορφή κι αν αυτές ασκούνται, είτε ως προσωπική εταιρεία (Ο.Ε., Ε.Ε. κλπ), είτε ως κεφαλαιουχική (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κλπ), προτείνουμε για τους συνεπείς, φόρο με συντελεστή 15% επί των κερδών.

  Για τα διανεμόμενα στους εταίρους ή μετόχους κέρδη να υπάρχει φορολογία μερισμάτων με συντελεστή 15% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, αλλά να δοθούν μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα για τα αδιανέμητα κέρδη που επενδύονται στην επιχείρηση, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων.

  8) Άμεση ρύθμιση για φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με το Φ.Α.Π., με αφορολόγητο όριο στα 400.000€ ανά φυσικό πρόσωπο, με απαλλαγή φόρου για όσα ακίνητα είναι ανεκμετάλλευτα και για όσο χρονικό διάστημα, αυτά δεν αποφέρουν έσοδα.

  9) Προτείνουμε την ενοποίηση των πολλών και διαφόρων αναδρομικών φόρων επί της ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων και κατάργηση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.

  10) Τέλος προτείνουμε μια περίοδο έξι μηνών δηλαδή μέχρι τέλος του χρόνου παγώματος και όχι χαρίσματος όλων των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να συνέλθει η αγορά και να μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας.

  Η ΕΣΕΕ γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλές από τις προτάσεις μας έχουν κόστος, όμως αυτό το κόστος δεν είναι μεγαλύτερο από το κόστος και τις επιπτώσεις στην οικονομία από την αύξηση των λουκέτων και της ανεργίας.

  Άλλωστε η υιοθέτηση αρχών σαφήνειας, απλούστευσης, διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και διαχρονικότητας στο φορολογικό σύστημα που αναζητούμε απαιτούν το χρονικό διάστημα των έξι μηνών για να εφαρμοστούν.

  Στο πλαίσιο αυτό θα αποσταλούν την Δευτέρα στο ΥΠΟΙΚ τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις με πίνακες και υποδείγματα από την πραγματική οικονομία, ώστε να αποκατασταθούν οι λεπτές φορολογικές ισορροπίες.

  Η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και όποια άλλη συναλλαγή σε βάρος του Δημοσίου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναντιστοιχία εισοδήματος και έμμεσων φόρων, αλλά και την έλλειψη ενός δίκαιου, απλού και έντιμου Φορολογικού νόμου.

  Όσο και εάν ακούγεται παράδοξο οι μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων θα αυξήσουν τα Δημόσια έσοδα, αλλιώς τα φετινά εκκαθαριστικά και κάθε φορολογικό ραβασάκι, θα καταλήξει στο συρτάρι των απλήρωτων λογαριασμών.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα