Λιαργκόβας: Θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά δεν θα σταματήσει η λιτότητα- ΒΙΝΤΕΟ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια και από την πολύ στενή εποπτεία των πιστωτών, εξέφρασε ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Ε,” Τώρα ότι ..συμβαίνει”, είπε ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια. “Πράγματι όλες ενδείξεις δείχνουν ότι τον Αύγουστο του 2018″ η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια”.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές αλλά θα δανείζεται πιο ακριβά τουλάχιστον στην αρχή από ότι δανείζεται μέχρι τώρα, διότι “τώρα είναι πολύ χαμηλά τα επιτόκια.”

Όσον αφορά στο εάν είναι εφικτή η καθαρή έξοδος της χώρας στις αγορές σημείωσε ότι, ” Μακάρι να υπάρξει καθαρή έξοδος της χώρας στις αγορές. Όλοι μας ευχόμαστε να υπάρξει αυτό” . Πάντως ” η Ελλάδα θα δανείζεται από τις αγορές ” , ωστόσο η” εποπτεία και η λιτότητα δεν θα σταματήσουν υπάρξουν”.

Ενώ σχετικά με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι “αυτά δεν είναι ρεαλιστικά, δεν είναι εφικτά για μια χώρα η οποία είναι ήδη τόσα χρόνια σε μνημόνια, σε στενότητα, σε λιτότητα και έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην πραγματική οικονομία.. Τα ίδια πλεονάσματα δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη” της χώρας.”Άρα” αυτά ” καθηλώνουν την ανάπτυξη” της χώρας” δηλαδή αντί” τα πλεονάσματα” να είναι 4% πάει στο 1%.” Είναι ένας φαύλος κύκλος λιτότητας και αυτό κατά την άποψη μας δεν πρέπει να συνεχίζεται, πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στα εξής:την μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, πρέπει να μειωθούν αυτοί οι πολύ υψηλοί στόχοι”.

Τέλος αναφέρθηκε στο θέμα της μείωσης της φορολογίας λέγοντας ότι”Σταδιακά αυτό μπορεί να γίνει, σε βάθος χρόνου 5ετίας. Θα έλεγα ότι” η μείωση του φόρου “μπορεί να ξεκινήσει από συγκεκριμένες ομάδες ή κατηγορίες και σιγά σιγά αυτό να επεκταθεί. Πρέπει να γίνει μείωση της φορολογίας”.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ