Αυτοί είναι οι νέοι συντελεστές μείωσης φόρου στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

Αλλάζει ριζικά από τη Κυριακή 7 Ιανουαρίου ο τρόπος υπολογισμού του φόρου στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Ειδικότερα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τρεις ημέρες πριν την έλευση του 2018 άλλαξαν οι συντελεστές απομείωσης του φόρου στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ανάλογα με την ηλικία και τον τύπο αμαξώματός τους.

Μάλιστα η έναρξη ισχύς των νέων ποσοστών ορίζεται δέκα ημέρες μετά την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δηλαδή την Κυριακή 7η Ιανουαρίου 2018.

Να υπενθυμίσουμε πως οι συντελεστές απομείωσης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είχαν αλλάξει την 1η Ιουνίου 2016.

Αν συγκρίνει κανείς τους νέου συντελεστές απομείωσης που θα ισχύσουν το 2018 με τους παλαιούς θα αντιληφθεί ότι στα αυτοκίνητα με ηλικία έως και 12 μήνες οι συντελεστές απομείωσης αυξάνονται από 2% έως και 7% ανάλογα με τον τύπο απαξώματος.

Αντίθετα στα οχήματα με ηλικία κυρίως από 1,5 έτος έως και 4 έτη οι συνελεστές απομείωσης μειώνονται από 2% έως και 7% ανάλογα με τον τύπο αμαξώματος με αποτέλεσμα το κόστος εκτελωνισμού να αυξάνεται ανάλογα!

Πάντως στα οχήματα πάνω από 15 έτη το κόστος εκτελωνισμού παραμένει το ίδιο καθώς οι συντελεστές απομείωσης παραμένουν στα ίδια ποσοστά, δηλαδή στο 95%.

Οι συντελεστές απομείωσης

Οι συντελεστές απομείωσης των τιμών σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι οι ίδιοι με εκείνους που ισχύουν σήμερα και διαχωρίζονται σε πέντε κατηγορίες που περιλαμβάνουν 4Χ4, Hatchback (5θυρα-3θυρα), Σεντάν (4θυρα), Κάμπριο, Κουπέ-Ρόουντστερ και Οχήματα Πολλαπλών Χρήσεων (MPV). Η κάθε κατηγορία έχει διαφορετικούς συντελεστές μείωσης, ωστόσο τα σεντάν αυτοκίνητα λαμβάνουν τις υψηλότερες εκπτώσεις από τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ειδικότερα για το 1ο έτος κυκλοφορίας η μείωση της αξίας λόγω παλαιότητας σε ένα σεντάν από 25% αυξάνεται σε 30%.

Αντίστοιχα ένα σεντάν που έχει ήδη κυκλοφορήσει σε κάποιο άλλο κράτος – μέλος πριν από 5 χρόνια ο συντελεστής απομείωσης φθάνει στο 72% από 68% ενώ αν το εισαγόμενο σεντάν όχημα έχει κυκλοφορήσει πριν από 7 έτη τότε ο συντελεστής απομείωσης ανέρχεται σε 80% από 77%.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η απομείωση λόγω διανυθέντων χιλιομέτρων με συντελεστή 0,10 αντί 0,30 που ισχύει σήμερα.

Πάντως η απομείωση βάσει διανυθέντων χιλιομέτρων δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της αξίας ενώ η συνολική απομείωση (παλαιότητα και διανυθέντα χιλιόμετρα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 95%.

Επίσης το οικονομικό επιτελείο για να βάλει ένα τέλος στο γύρισμα των χιλιομέτρων πέραν της αναγραφής των διανυθέντων χιλιομέτρων στην Άδεια Κυκλοφορίας με τα οποία εκτελωνίστηκε το εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο εξετάζει να υπάρχει και όλο το ιστορικό ελέγχων ΚΤΕΟ του οχήματος με την αναγραφή των διανυθέντων χιλιομέτρων ανά έλεγχο.

Η ερμηνευτική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κοινοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου προς τα Τελωνεία η ερμηνευτική εγκύκλιος η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κοινοποιούμε, για ενημέρωση και εφαρμογή, την εν θέματι Α.Υ.Ο., η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έλαβε αριθμό ΦΕΚ 4618 Β΄ – ΑΔΑ: 7ΥΑΒ46ΜΠ3Ζ-8ΣΩ, γνωρίζοντάς σας τα ακόλουθα:

Με την κοινοποιούμενη Α.Υ.Ο. καθορίζονται τα ποσοστά απομείωσης της λιανικής τιμής πώλησης προ φόρων, για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας των μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων, ανά εξάμηνο και έτος ηλικίας των αυτοκινήτων, καθώς και ανά κατηγορία αμαξώματος, τα οποία ισχύουν από 7/1/2018, δέκα ημέρες, δηλαδή, από την ημερομηνία δημοσίευσης της εν λόγω απόφασης στο Φ.Ε.Κ. και καταλαμβάνουν επιβατικά αυτοκίνητα για τα οποία το τέλος ταξινόμησης καθίσταται απαιτητό από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Ο καθορισμός των ποσοστών απομείωσης έγινε βάσει των κριτηρίων και της μεθοδολογίας της παραγράφου 2 του άρθρου 8 της υπ’ αρ. 5032319/5080/2009 Α.Υ.Ο. (1763 Β΄), όπως

τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπ’ αρ. ΔΕΦΚ Δ 5043421 ΕΞ 2013/2013 Α.Υ.Ο. (3340 Β΄). Για διευκόλυνση, επισυνάπτεται στην παρούσα, πίνακας ο οποίος περιλαμβάνει τα ποσοστά και των ενδιάμεσων μηνών, τα οποία καθορίστηκαν σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 της ως άνω Α.Υ.Ο..

Τέλος, επισημαίνεται ότι από την ως άνω ημερομηνία ισχύος της κοινοποιούμενης Απόφασης, καταργείται η υπ’ αρ. ΔΕΦΚ Δ 5043420 ΕΞ 2013/20-12-2013 Α.Υ.Ο. (3340 Β΄).

Πιέστε εδώ για να δείτε τους νέους συντελεστές απομείωσης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Πηγή: enikonomia.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ