Η Uber εμπίπτει στις υπηρεσίες μεταφορών έκρινε το ΔΕΕ και επιτρέπει στα κράτη να ρυθμίζουν παροχή υπηρεσιών

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η υπηρεσία διευκόλυνσης της επικοινωνίας με μη επαγγελματίες οδηγούς, την οποία παρέχει η Uber, αποτελεί “υπηρεσία του τομέα των μεταφορών”, έκρινε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, “μπορούν να ρυθμίζουν τους όρους παροχής της υπηρεσίας αυτής”. Η απόφαση εξεδόθη έπειτα από προσφυγή ισπανικού δικαστηρίου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Uber δεν περιορίζεται στο να είναι απλά μια υπηρεσία διαμεσολάβησης, και αποφαίνεται ότι αυτή η υπηρεσία πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας “συνολικής υπηρεσίας” της οποίας κύριο στοιχείο είναι η “υπηρεσία μεταφοράς” και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται “υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας”, αλλά “υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών”.

Με τη σημερινή του απόφαση, το δικαστήριο κρίνει ότι υπηρεσία διαμεσολάβησης, όπως η επίμαχη εν προκειμένω, στο πλαίσιο της οποίας, μέσω μιας εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα, διευκολύνεται έναντι αμοιβής η επικοινωνία μεταξύ μη επαγγελματιών οδηγών που χρησιμοποιούν δικό τους όχημα και ατόμων που επιθυμούν να μετακινηθούν εντός πόλης, πρέπει να γίνει δεκτό ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με υπηρεσία μεταφοράς και, κατ’ επέκταση, να χαρακτηριστεί “υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών” κατά την έννοια του δικαίου της Ένωσης.

Ως εκ τούτου, μια τέτοια υπηρεσία αποκλείεται από το πεδίο εφαρμογής της ελεύθερης παροχής των υπηρεσιών εν γένει, καθώς και από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και της οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Επομένως, στο παρόν στάδιο εξέλιξης του δικαίου της Ένωσης, εναπόκειται στα κράτη μέλη να ρυθμίζουν τους όρους παροχής τέτοιων υπηρεσιών, τηρώντας τις γενικές αρχές της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ