Il Manifesto: H Ελλάδα “θα ξαναγίνει μια χώρα σε νορμάλ κατάσταση”

«Η πιο δύσκολη περίοδος ανήκει, πλέον, στο παρελθόν», επισημαίνει σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα”Il Manifesto” αναφερόμενη στην πολιτική και οικονομική πορεία της Ελλάδας.

H εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «το μήνυμα που στέλνει, ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός, είναι ότι σε δέκα μήνες η χώρα θα βγει από τα μνημόνια που την έθεσαν υπό επιτροπεία τα τελευταία επτά χρόνια και θα ξαναγίνει μια χώρα σε νορμάλ κατάσταση».

Σύμφωνα με την ll Manifesto, «αποτελεί αδιάψευστη πραγματικότητα το ότι οι πιέσεις των δανειστών –και ιδίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου– τελευταία δείχνουν να μειώνονται αισθητά» ενώ «η κυβέρνηση της Αθήνας στοχεύει στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Θα πρέπει να εξακριβωθεί τι θα συμβεί, πρακτικά, στο μέτωπο των νόμων που αφορούν την εργασία, αλλά φαίνεται πως η σκοτεινή περίοδος (εκείνη των αιτημάτων για ολική απορρύθμιση της αγοράς της εργασίας) ανήκει, πλέον, στο παρελθόν», προστίθεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Παράλληλα, στο άρθρο (με αναφορά και στην πρόσφατη συνέντευξη που ο πρωθυπουργός παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών) υπογραμμίζεται ότι ο κύριος στόχος είναι να μπορέσει να βγει όντως, η χώρα από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Και προβάλλεται η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «τα μνημόνια και η επιτροπεία τελειώνουν» και ότι «θα υπάρξει μια εποπτεία, όπως συμβαίνει για όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με παρακολούθηση της οικονομικής και δημοσιονομικής πορείας».

Αφού, ο συντάκτης του άρθρου υπενθυμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να χρησιμοποιήσει την υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, επισημαίνει ότι:

«Το μήνυμα είναι ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2019 (πιθανώς μαζί με τις Ευρωεκλογές) και ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, στο μεταξύ, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί κάθε περιθώριο για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και για να εφαρμόσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό του προγράμματός της του 2015. Η χώρα βγήκε από τη φάση εκτάκτου ανάγκης και απέφυγε τη χρεοκοπία, κάνοντας τρομερές θυσίες. Ο στόχος, τώρα, είναι να γίνει σαφής–μέσα από πράξεις– μια σαφής αριστερή ταυτότητα».

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ