Μοσκοβισί: Η Ελλάδα υπό εποπτεία μέχρι να εξοφλήσει το 75% των δανείων της

Για την επόμενη μέρα, έπειτα από την επίσημη λήξη του τρίτου ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής κάνει λόγο ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκου Χουντή.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει πως το πλαίσιο της εποπτείας καταγράφεται στο άρθρο 14.1 του Κανονισμού 472/2013, το οποίο προβλέπει ότι “τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ”.

Η ουσία της εποπτείας, η οποία θα πραγματοποιείται από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, αναλύεται στο άρθρο 14.3 του ίδιου Κανονισμού, και αφορά “την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση” της Ελλάδας και θα μπορεί να οδηγεί σε “διορθωτικά μέτρα”, για τα οποία, όμως, θα “ψηφίζουν μόνο τα μέλη του Συμβουλίου (σ.σ. Eurogroup) που εκπροσωπούν κράτη-μέλη της Ευρωζώνης”.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ