Βρυξέλλες προς Αθήνα: «Άλλα συμφωνούμε και άλλα κάνετε»

Του Θάνου Αθανασίου

Ανταπόκριση, Βρυξέλλες

Με προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες τις πληροφορίες για αύξηση των συμβασιούχων του Δημοσίου στην Ελλάδα, τη στιγμή που ο περιορισμός τους αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και την ώρα που οι εταίροι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη χώρα να σπάσει το απόστημα της χρόνιας κακοδιοίκησης και του πελατειακού κράτους.

Συγκεκριμένα, πηγές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχολίασαν στη Realnews ότι «δεν είναι θετικό να μιλάμε για αυξήσεις συμβασιούχων, τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό εγχείρημα», προειδοποιώντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επίπεδο των εκπροσώπων των 19 υπουργείων Οικονομικών.

Εξάλλου, με το Euro Working Group της επόμενης εβδομάδας ξεκινά και πάλι η «ελεγκτική σεζόν» για την Ελλάδα, με ανοιχτό το πόσες αξιολογήσεις θα χωρέσουν στους 12 μήνες που απομένουν στο πρόγραμμα, αλλά και πόσες από τις δύσκολες θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές θα ολοκληρωθούν.

Η μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα, την οποία δεν ολοκλήρωσε μέχρι σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση, θα κρίνει την ομαλότητα με την οποία θα ολοκληρωθεί (αν ολοκληρωθεί επιτυχώς) το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Κινητικότητα, αξιολόγηση, μισθολόγιο, οργανογράμματα και στελέχωση αναμένεται ότι θα κινητοποιήσουν τα πλέον αντιδραστικά αντανακλαστικά ενός συστήματος που, όπως η τρόικα έχει καταγράψει και το Eurogroup έχει δεχθεί, είχε την εύνοια του πολιτικού συστήματος από καταβολής ελληνικού κράτους.

Πατήστε εδώ και διαβάστε αναλυτικά το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ