Γιατί το ΔΝΤ συνδέει την Ελλάδα με τη… Ζάμπια, το Κονγκό και τη Σομαλία

Αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Πέμπτης, καθώς το Ταμείο συνδέει την Ελλάδα με χώρες όπως η Ζάμπια, το Κονγκό και η Σομαλία.

Συγκεκριμένα, μέσα από εννέα ερωτο-απαντήσεις, το ΔΝΤ δίνει διευκρινίσεις για το τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup, τι είναι η επί της αρχής έγκριση συμφωνίας, πότε έχει ξαναεφαρμοστεί, και γιατί προκρίθηκε αυτή η λύση.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, η Κατ’ Αρχήν Έγκριση (ΚΑΕ) είναι μια διαδικασία που επιτρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει μια ρύθμιση χρηματοδότησης για μια χώρα-μέλος βάσει μιας συμφωνίας οικονομικών πολιτικών που έχει επιτευχθεί με τη χώρα, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους ή νέας χρηματοδότησης μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της. Η ΚΑΕ παρέχει πρόσθετο χρόνο για την επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας. Όταν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ λαμβάνει μια δεύτερη απόφαση (συνήθως χωρίς να συνεδριάσει), οπότε και η χώρα-μέλος μπορεί να αντλήσει πόρους βάσει της ρύθμισης.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ