Ο Ντράγκι «παγώνει» τις προσδοκίες για το QE

Χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως χωρίς την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από άλλους θεσμούς, δηλαδή χωρίς την επίσημη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση που προωθείται από το Eurogroup, δηλαδή συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς όμως να κρίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, δεν δίνει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στη χώρα που θα της επέτρεπαν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεύτερον θα πρέπει να γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, εννοώντας κυρίως την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ. Εν συνεχεία, η ίδια η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει μια δική της ανάλυση με προβλέψεις ακόμη και για τα δυσμενή σενάρια.

Οι παραπάνω δηλώσεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE στο προσεχές μέλλον, καθώς το ΔΝΤ δεν αναμένεται να έχει μια θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετατίθεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, για το φθινόπωρο.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ