Τα 12 μυστικά για μείωση κόστους στη μετακίνηση με αυτοκίνητο

Με το μηνιαίο κόστος χρήσης ενός αυτοκινήτου να αγγίζει όσο και το ενοίκιο ενός σπιτιού, όλοι οι οδηγοί Ι.Χ. έχουν το άγχος των εξόδων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα 2/3 της κατανάλωσης πετρελαίου στην Ευρώπη αφορούν τις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών.

Η μισή της ποσότητας αυτής αφορά επιβατικά Ι.Χ. και μικρά φορτηγά, οχήματα δηλαδή τα οποία χρησιμοποιούνται για μετάβαση και επιστροφή από το χώρο εργασίας (σε ποσοστό 38%), εξυπηρέτηση αναγκών οικογενειακών επιχειρήσεων (35%), καθώς και για λόγους αναψυχής και κοινωνικές δραστηριότητες (27%). Ακριβώς επειδή τα Ι.Χ. είναι αναπόσπαστο και ίσως αναντικατάστατο κομμάτι της καθημερινότητας χιλιάδων ανθρώπων, οι «έξυπνοι» οδηγοί αναζητούν όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους εξοικονόμησης.

Όπως εξηγεί στο «Εξοικονομώ» ο έμπειρος δάσκαλος οδήγησης Πέτρος Κυβέρης, ακόμα και η ψυχολογία σχετίζεται με τη σωστή οικονομία του οχήματός μας και μπορεί να βοηθήσει σε μείωση του κόστους ίσως και μεγαλύτερη του 10%. «Ο τρόπος οδήγησης μπορεί να επηρεάσει αρκετά το συνολικό κόστος. Η οδήγηση με νεύρα φέρνει τις περισσότερες φορές και έξτρα έξοδα. Οι απότομες επιταχύνσεις και φρεναρίσματα, οι συνεχείς μεταβολές στην ταχύτητα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη καύση καυσίμων. Η ηρεμία, εκτός από ζωές, σώζει και το πορτοφόλι μας», λέει στο «Εξοικονομώ».

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ