Έτσι γλιτώνουν από την καταβολή ΦΠΑ επιτήδειοι έμποροι μεταχειρισμένων ΙΧ από την Βουλγαρία

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

Τεράστιες απώλειες στα δημόσια έσοδα προκαλεί η νέα «κομπίνα» που πραγματοποιούν κάποιοι έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες των «Ειδήσεων» μέχρι πρότινος ήταν γνωστή η μέθοδος αποφυγής καταβολής ΦΠΑ μέσω ανύπαρκτων online καταστημάτων εμπορίας αυτοκινήτων σε άλλα κράτη-μέλη, οι λεγόμενες «τριγωνικές πωλήσεις».

Τώρα οι επιτήδειοι κατάφεραν να εξελίξουν το σύστημα και πλέον εκδίδουν και τιμολόγια ώστε να μην πληρώνουν τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των αυτοκινήτων στην Ελλάδα με μια νέα μέθοδο «τριγωνικών πωλήσεων».

Το σχέδιο εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες από μικρό αριθμό εμπόρων αλλά όπως φαίνεται τώρα η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ολοένα και περισσότεροι έμποροι υιοθετούν τον συγκεκριμένο τρόπο για να μην πληρώνουν τον ΦΠΑ στην Ελλάδα και να έχουν ανταγωνιστικότερες τιμές από άλλους εμπόρους.

Το κόλπο σύμφωνα με πληροφορίες των Ειδήσεων ξεκινά από την Ιταλία όπου οι έμποροι προμηθεύονται τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (κυρίως από εταιρείες ενοικιάσεων) και στη συνέχεια τα εισάγουν στη γειτονική Βουλγαρία όπου ούτε εκεί καταβάλουν τον ΦΠΑ.

Η εισαγωγή των οχημάτων γίνεται από εταιρεία που έχουν ιδρύσει οι επιτήδειοι στη Βουλγαρία και στη συνέχεια και ως διά μαγείας τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εισέρχονται για να εκτελωνιστούν στα ελληνικά Τελωνεία με πληρωμένο τον ΦΠΑ!

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ