«Μαχαίρι» 50% στο επίδομα θέρμανσης, «κούρεμα» στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τουλάχιστον μέχρι και το 2021, νομική γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα της περικοπής των συντάξεων, περικοπές δαπανών το 2018 και μέτρα 4,6 δισ. ευρώ μέχρι και το 2020 προβλέπει το τελικό κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας που έφερε στο φως η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Στο κείμενο, το οποίο έχει στείλει από την περασμένη Παρασκευή στη γερμανική Βουλή το EWG ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καταβολής της δόσης των 7 δισ., αναφέρεται ότι τα πλεονάσματα μετά το 2018 συζητούνται ακόμη μεταξύ των δανειστών και του Eurogroup. Τονίζεται πάντως ότι θα είναι σίγουρα 3,5% του ΑΕΠ για όλη την περίοδο που θα καλύπτει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Παρασκευή και θα νομοθετεί τα 80 από τα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για τα μέτρα της διετίας 2019-2020 το κείμενο της επιτροπής ζητά για πρώτη φορά από το 2010 μαζί με τις μειώσεις των συντάξεων που θα εφαρμοστούν από το 2019 με στόχο προσαρμογή 1% του ΑΕΠ η κυβέρνηση να καταθέσει και νομική γνωμοδότηση ότι τα μέτρα δεν αντιβαίνουν στο Σύνταγμα. Να υπάρχει δηλαδή ένα νομικό κείμενο που να εξασφαλίζει ότι οι μειώσεις δεν θα κριθούν παράνομες από τα δικαστήρια σε δεύτερο χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ