Ο Μακρόν παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του – Γυναίκα η νέα επικεφαλής

O Εμανουέλ Μακρόν, που εξελέγη χθες πρόεδρος της Γαλλίας, παραιτήθηκε σήμερα από την ηγεσία του πολιτικού του κινήματος, το οποίο μετονόμασε σε «La République en marche» (Η Δημοκρατία προχωρά μπροστά), 5 εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου (11 και 18 Ιουνίου), γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του En Marche!.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, η ανακοίνωση του ονόματός του οποίου αναμένεται να γίνει από την Κυριακή, θα αναλάβει να διεξαγάγει την προεκλογική εκστρατεία με στόχο να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, διευκρίνισε ο Ρισάρ Φεράν σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το κόμμα «La République en marche» θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο σε καθεμιά από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας, συμπλήρωσε ο Φεράν, σημειώνοντας ότι οι μισοί από τους υποψηφίους του θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και ότι τουλάχιστον «το 50% θα είναι γυναίκες».

Τα ονόματα –εκ των οποίων μόνο 14 είναι ήδη γνωστά– θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, συμπλήρωσε ο ίδιος. Το κόμμα το οποίο θέλει να «ηθικοποιήσει την πολιτική ζωή» απαιτεί από τους υποψηφίους του να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Το «ιδρυτικό συνέδριο» του «La République en marche» θα διεξαχθεί «πριν από την 15η Ιουλίου», διευκρίνισε ο Φεράν.

Από σήμερα του κόμματος θα ηγείται η Κατρίν Μπαρμπαρού, μια συνταξιούχος με μεγάλη καριέρα στον δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, η οποία διορίστηκε προσωρινή πρόεδρος.

Η 68χρονη Μπαρμπαρού, μέχρι σήμερα αντιπρόσωπος του κινήματος, είχε κατά το παρελθόν εργαστεί στην ομάδα του υπουργείου Περιβάλλοντος κατόπιν στο υπουργείο Εμπορίου το διάστημα 1981 και 1986, χωρίς να έχει εκλεγεί βουλευτής. Διετέλεσε επίσης γενική αντιπρόσωπος για την εργασία και την επαγγελματική επιμόρφωση στο υπουργείο Εργασίας υπό τη Μαρτίν Ομπρί, κατόπιν υπό την Ελιζαμπέτ Γκιγκού στις κυβερνήσεις του Φρανσουά Φιγιόν και του Ζαν Λουί Μπορλού, μεταξύ 1997 και 2005.

Το κίνημα En Marche! ιδρύθηκε τον Απρίλιο το 2016 από τον Εμανουέλ Μακρόν, τότε υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ