Πώς ρυθμίζουν οι τράπεζες «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά

Το «κόκκινο» χρώμα, δεν περιορίζεται στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Το «κόκκινο» αδιακρίτως χαρακτηρίζει και τη λιανική τραπεζική. Δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καταναλωτικών δανείων και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι επίσης αντιμέτωποι με ένα “βουνό” επισφαλών απαιτήσεων. Άλλωστε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής τραπεζικής ανέρχονται στο 38% του συνόλου των κόκκινων δανείων.

Οι ιδιώτες δανειολήπτες καλούνται, όπως οι επιχειρήσεις, να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Και εν πολλοίς, το κάνουν, αν και μετά τη ρύθμιση, ενήμεροι μένουν σχεδόν οι μισοί.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, το ποσοστό επιτυχίας στις ρυθμίσεις είναι της τάξεως του 49%. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μόλις ένα στα δύο στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια παραμένουν ενήμερα, έναν χρόνο μετά τη ρύθμιση.

Σε ετήσια βάση ρυθμίζεται το 15% των καταναλωτικών δανείων (δηλαδή, 1 στα 7) από το σύνολο των ικανών προς ρύθμιση πελατών και αντίστοιχα το 21% (1 στα 5) των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με στοιχεία 2016.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ