Όλο το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ

Της Μαίρης Παπακωνσταντίνου

Το σχέδιο για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος θα ισχύσει από 2018, επεξεργάζεται η Επιτροπή Αξιών Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, θα προβλέπει την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και την κλιμακωτή αύξηση των αγροτεμαχίων, με αιχμή τα «φιλέτα», προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες και να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, ο οποίος παραμένει αμετάβλητος.

Σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν 3,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων (σ.σ.: όλων των διαβαθμίσεων) ανέρχεται σε μόλις 1 ευρώ το στρέμμα. Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2017 και η πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2018.

Σε ό,τι αφορά τους 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ (σε ποσοστό από 50% έως 100%), η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσπαθεί να μη χάσουν το προνόμια της φοροαπαλλαγής, παρά τις πιέσεις των δανειστών για το αντίθετο. Είναι γνωστό ότι οι δανειστές επιμένουν στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητούν την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Τα «φιλέτα»

Με βάση τις ίδιες πηγές, τα αγροτεμάχια υψηλής αντικειμενικής αξίας, στα οποία θα εφαρμοσθούν μεγαλύτεροι φορολογικοί συντελεστές, έχουν εντοπιστεί στις εξής περιοχές της χώρας:

– Μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή της Αττικής, με αιχμή την παραλιακή ζώνη.

– Στη Χαλκιδική.

– Στα νησιά όπως η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη (σ.σ.: ανάλογα την περιοχή) κ.ά.

– Όσα βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές

Πρόκειται, όπως αναφέρουν στην «R» πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για εκτάσεις υψηλού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την Ελλάδα, για εκτάσεις που βρίσκονται σε ζώνες τουριστικού ενδιαφέροντος και για εκτάσεις με πρόσοψη σε εθνικούς και κεντρικούς οδικούς άξονες – εδώ συμπεριλαμβάνονται και μεγάλες βιομηχανικού χαρακτήρα εκτάσεις.

«Βασικό χαρακτηριστικό όλων των εν λόγω αγροτεμαχίων/εκτάσεων είναι ότι βρίσκονται σε σημεία-φιλέτα και προσελκύουν έντονο εμπορικό και επενδυτικό ενδιαφέρον. Μπορούν με ευκολία να οικοδομηθούν», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ