Τους συμβουλεύουν να πάρουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα

Να αποσύρουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα συμβουλεύουν δικηγορικά γραφεία τις εταιρείες, λόγω του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα τον νόμο της Ε.Ε. η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ. Όμως, τονίζει, αυτό είναι η θεωρία. «Στην πράξη, οποιαδήποτε προστασία ο νόμος προσφέρει είναι δύσκολο να προσφερθεί στους επενδυτές, σύμφωνα με δικηγόρους οι οποίοι προσπαθούν να προστατέψουν τους εταιρικούς πελάτες τους από την αναστάτωση που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει εάν η Ελλάδα χρεωκοπήσει και υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα».  

Η συμβουλή των δικηγόρων προς τους πελάτες τους, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να αποσύρουν τα μετρητά τους και τα υπόλοιπα ρευστά περιουσιακά τους στοιχεία από την Ελλάδα. 

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι παράλογο για οποιονδήποτε, είτε πρόκειται για εταιρεία είτε για φυσικό πρόσωπο, να αφήνει στα χρήματά του σε ελληνικές τράπεζες, εφόσον υπάρχει σοβαρή προοπτική εξόδου της χώρας από το ευρώ», λέει ο Ίαν Κλαρκ, στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας London for White & Case.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Vodafone και η φαρμακευτική GlaxoSmithKline λένε ότι μεταφέρουν καθημερινά τα χρήματα τους από την Ελλάδα σε βρετανικές τράπεζες.Όπως λένε οι δικηγόροι, οι νόμοι της Ε.Ε. προσφέρουν καθοδήγηση κατά προσέγγιση αν η Ελλάδα θα μπορούσε να σταματήσει να χρησιμοποιεί το ευρώ, παραμένοντας στην ένωση.

Ομοίως, η εγκατάλειψη του ευρώ που μπορεί, νομικά, να σημαίνει παραίτηση από την ίδια την Ένωση, οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό αποτελεί μια τεχνική που μπορεί να παρακαμφθεί.  Οι νομικές επιλογές για τις εταιρείες, όπως λένε, είναι περιορισμένες. Τα συμβόλαια που καλύπτονται από το ελληνικό δίκαιο, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες που παρέχονται στην Ελλάδα, παρέχουν μικρή προστασία έναντι της υποτίμησης του νομίσματος.  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ