Reuters: Σεισμός στην Ευρωζώνη

Για “τράνταγμα” της Ευρωζώνης λόγω της Ισπανίας και των προειδοποιήσεων για την έξοδο της Ελλάδας, κάνει λόγο δημοσίευμα του Reuters.

Οι Ευρωπαικές τράπεζες και οι εταιρείες κινδυνεύουν να κάνουν μεγάλο λάθος εάν δεν προετοιμαστούν για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας, είπε ο βέλγος υπουργός εξωτερικών, αναστατώνοντας περισσότερο τις αγορές.  Οι ελληνικές εκλογές μπορεί να επισπεύσουν την έξοδο της χώρας από το εννιαίο νόμισμα, αναφέρει, το Reuters, εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει καταγγείλλει τη δανειακή σύμβαση.

“Μπορεί η Ελλάδα να αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης αλλά μπορεί να αποτελέσει μία βαθιά απειλή μετάδοσης εάν εγκαταλείψει το εννιαίο νόμισμα, ρίχνοντας τα φώτα της δημοσιότητας στην Πορτογαλία, την Ισπανία ακόμη και την Ιταλία”, σημειώνει. Η Ισπανία, προσθέτει, έχει πολλά προβλήματα, ανεξαρτήτως από τα οποιαδήποτε “απόνερα” της Ελλάδας.Το Reuters επιμένει ότι η ομάδα ειδικών του Eurogroup έχουν διαμηνύσει στα κράτη μέλη να αρχίσου να προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μία ενδεχόμενη ελληνική έξοδο.Οι γαλλικές τράπεζες  που είναι μεταξύ των πιστωτών που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην Ελλάδα, έχουν επιταχύνει τα σχέδια τους για μία ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, αναφέρουν πηγές στο Reuters. Περιλαμβάνουν σε αυτές την Credit Agricole, την BNP Paribas and την Societe Generale.”Κάθε τράπεζα έχει σήμερα μία ομάδα εργασίας που εξετάζει τις πιθανές συνέπειες από μία επιστροφή στη δραχμή”, είπε ένας τραπεζίτης από το Παρίσι.   

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ