• Η Παγκόσμια Τράπεζα για την Κίνα

  6:45 πμ, Τετάρτη 23 Μάι 2012 6:45 πμ, Τετάρτη 23 Μάι 2012

  Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος, στο 8,2% (από 8,4%), και κάλεσε τη χώρα να βασιστεί σε μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική και την τόνωση της κατανάλωσης μάλλον, παρά στις κρατικές επενδύσεις, για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

  Στην έκθεσή της για την περιφέρεια της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού που εκδίδει κάθε δύο χρόνια, η Παγκόσμια Τράπεζα επισήμανε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας θα συμπαρασύρει την υπόλοιπη Ασία στο χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών φέτος, ενώ προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους της ΕΕ μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά εάν επιδεινωθεί.

  Η μειούμενη ζήτηση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και τα προβλήματα στην κινεζική αγορά ακινήτων είναι πιθανό να επιβαρύνουν βραχυπρόθεσμα την κινεζική οικονομία, αλλά εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες στην Ασία δράσουν έγκαιρα για να σταθεροποιήσουν την οικονομική δραστηριότητα οι οικονομίες στην περιοχή ίσως ανακάμψουν το 2013, εκτίμησε εξάλλου ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός.

  Η περιφέρεια συνολικά θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,6% φέτος, προέβλεψε εξάλλου η Παγκόσμια Τράπεζα, αναθεωρώντας προς τα κάτω την πρόβλεψη του Νοεμβρίου (7,8%). Η Ευρώπη, επισήμανε, παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη, αφού σε αυτή κατευθύνεται το εν τρίτον των εξαγωγών παγκοσμίως και «μια ύφεση εκεί αναπόφευκτα θα είχε συνέπειες στην Ανατολική Ασία».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα