Ναι μεν, αλλά από Fitch

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch εκτίμησε σήμερα ότι η έγκριση εκ μέρους της κυβέρνησης στη Μαδρίτη των προγραμμάτων ανάταξης των δημοσίων οικονομικών –στις 16 από τις 17 διοικητικές περιφέρειες της Ισπανίας– είναι μια “θετική ενέργεια”, παράλληλα όμως έκρινε ότι η επίπτωσή των ίδιων προγραμμάτων πάνω στα αρνητικά μεγέθη των ελλειμματικών προϋπολογισμών “για φέτος θα είναι μικρή”.

   Αυτά τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία η κυβέρνηση στη Μαδρίτη ενέκρινε χθες Πέμπτη, εμπεριέχουν κυρίως εξοικονομήσεις δαπανών (13 δισ. ευρώ), κάποια νέα έσοδα (5 δισ. ευρώ), δηλαδή μείωση των ελλειμμάτων κατά συνολικώς 18 δισ. ευρώ, με τον κεντρικό στόχο τα ελλείμματα καθεμιάς περιφέρειας στο τέλος του 2012, “να είναι τα μισά σε σύγκριση με το 2011”.

   “Πάντως πρόκειται για προγράμματα που βελτιώνουν την οικονομική κατάσταση των περιφερειών και την πρόσβασή τους στις χρηματαγορές”, παραδέχεται ο Fitch στο ανακοινωθέν του.

   “Τούτο προϋποθέτει βέβαια ότι αυτά τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν στο ακέραιο” υπογραμμίζεται, με την προσθήκη ότι “δεν μεταβάλλεται η προσέγγιση που κάνει ο οίκος ως προς τον οικονομικό κίνδυνο”, που αντιμετωπίζουν οι ίδιες αυτοδιοικητικές οντότητες.  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ