Επίθεση Τσακαλώτου στο ΔΝΤ μέσω Bild: Είναι λογικό να ζητά νομοθέτηση μέτρων για το 2019;

Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπολύει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Bild, διερωτώμενος εάν είναι λογικό να ζητάει την προ-νομοθέτηση νέων μέτρων για το 2019, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει πιάσει τους στόχους. «Ποιος ξέρει τι θα ζητούσε εάν δεν είχαμε πιάσει τον στόχο», σημειώνει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Η άποψη του ΔΝΤ ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, απέχει πολύ από την πραγματικότητα και δεν θα μπορούσε να υποστηριχτεί από κάποιον ανεξάρτητο παρατηρητή, ενώ είναι λάθος η απαίτησή του για την περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει, σύμφωνα με την Ημερησία, έχει υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, «αλλά χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα».

«Εάν το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει, θα πρέπει να αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να έχει παράλογες απαιτήσεις από εμάς, ενώ την ίδια ώρα συμφωνεί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους. Παρομοίως, κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους χρειάζονται τη συμμετοχή του ΔΝΤ και θα πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό για το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τονίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Η Ελλάδα και η ευρωζώνη βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής, επισημαίνει. «Η Ελλάδα έχει επιδείξει αφοσίωση στο πρόγραμμα για το οποίο στοιχηματίζω ότι πολλοί θα αμφέβαλλαν το καλοκαίρι του 2015. Έχουμε ξεπεράσει την ύφεση και οι αγορές και οι επενδυτές προσμένουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως σημάδι της επιστροφής στην κανονικότητας», συμπληρώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και προσθέτει: «Το 2017 είναι για όλους μας μια δύσκολη χρονιά με σημαντικές εκλογές, με το Brexit, τη συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση και τις αβεβαιότητες αναφορικά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση…Πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να αποδείξει καλύτερα ότι μπορεί να λύνει εγκαίρως τα προβλήματα, απ’ ό,τι με την επίτευξη ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου συμβιβασμού; Γιατί θα πρέπει να ρισκάρουμε την αποτυχία μιας επιτυχίας την τελευταία στιγμή;»

Διαβάστε επίσης:

Τόμσεν: Θα διορθώσουμε τις εκτιμήσεις μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι είναι απαισιόδοξες

Ανταποδοτική σύνταξη – Δημόσιο: Όλες οι μειώσεις που «κρύβει» το Ασφαλιστικό «Κατρούγκαλου»

Ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή; Debate καθηγητών στον Realfm 97,8

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ