Τσακαλώτος και Σαπέν συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό

Πρώτη καταχώρηση: 11/01/2017 - 20:07

Τελευταία δημοσίευση: 11/01/2017 20:07Οικονομία

Τσακαλώτος και Σαπέν συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό

Θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση, με την εκτίμηση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, συζήτησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

Η συνάντηση θεωρήθηκε «κλειστή στον Τύπο» και δεν υπήρξαν δηλώσεις.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπήρξε μια λεπτομερής συζήτηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν την αξιολόγηση και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Για τον γαλλικό Τύπο πάντως είναι σαφές, ότι ο Έλληνας υπουργός ξεκίνησε ένα νέο γύρο επαφών με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επιτάχυνση της αξιολόγησης.

«Ξεκινάμε πάλι για ένα γύρο!» γράφει η εφημερίδα L'OPINION . «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξαναπήρε το ραβδί του προσκυνητή για να πείσει τους ευρωπαίους πιστωτές να ξεμπλοκάρουν τη νέα δόση βοήθειας των 6,1 δισ. ευρώ», αναφέρει.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αυριανή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, αλλά και με πιθανές συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του, αλλά και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (4)
 • Μάνος ΧρυσάγηςΠέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, 04:58
  Προφανώς ενδιαφερόμαστε όλοι για την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγισης. Αν αυτό προυποθέτει όμως υποχωρήσεις σε πρώην κόκκινες γραμμές τότε εφόσον στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να έχουν ήσυχη την συνείδηση τους, θα πρέπει να ορίσουν πρώτα κόφτη για τους μισθούς και τις συντάξεις των βουλευτών και μετά για τους πολίτες της Ελλάδας.

  Τότε και μόνο τότε θα αποδεχθώ ότι παλεύουν για τον λαό όπως διατείνονται. Οι πολίτες αυτής της χώρας δεν ανέχονται πλέον κάποιοι να παίρνουν αποφάσεις των οποίων οι συνέπειες δεν τους αγγίζουν.

  Εκτός και θέλουν να επιβεβαιώσουν την περιρρέουσα αντίληψη πως είναι και αυτοί προδότες των πολιτών και καρεκλοκένταυροι.
 • ΠΓΜΠέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, 02:30
  (α) Εάν ο νεοφιλελευθερισμός πιστεύει με θρησκειοληπτική ευλάβεια στις δυνάμεις της κερδοσκοπίας που δρουν στην αγορά, σαν να ήταν απρόσωπες φυσικές δυνάμεις - παρόλο που δρουν στο ανθρωπογενές περιβάλλον και παρόλο που αποτελούνται από πρόσωπα-ιδιοκτήτες των πόρων αυτών-, τότε η πολιτική δεν χρειάζεται να ακολουθήσει, διότι υπερβαίνει φύσει την αντίληψη ετούτη.
  (β) Από μια άλλη οπτική γωνία, είναι τέτοια η άυλη υπεραξία -π.χ. 850 τρις $ σε προσδοκίες-παράγωγα αντί 65 τρις $ σε αποτελέσματα χρήσεως-επιχειρηματικά κέρδη- σε παγκόσμια κλίμακα, ώστε στην περίπτωση μίας αιφνιδιαστικής παγκοσμίου εξελίξεως, η ανθρώπινη ψυχολογία σε συνθήκες πανικού για παράδειγμα, δύναται να εξαφθεί από το αγελαίο και ως πραγματική φυσική δύναμη, ένστικτο του όχλου.
  Κύριο μέλημα της πολιτικής είναι η αποτροπή της παραπάνω συμπεριφοράς από τους υπηκόους. Συνεπώς αντιτίθεται στην θρησκειοληπτική άποψη περί δράσεως των αγορών.
  Άλλωστε, αυτή η προκατάληψη και εκπαιδευτική προπαρασκευή καλά αμειβόμενων οικονομολόγων ομοιάζει περισσότερο με ενός είδους άμβλυνση του κριτικού πνεύματος απέναντι στην αυθαιρεσία των συμφερόντων των αγορών και των ιδιοκτητών που δρουν εκεί.
  Η πολιτική τάξη, όμως, πρέπει να προστατεύει την κοινωνία της από ανεξέλεγκτα φυσικά ή δήθεν φυσικά καταστροφικά φαινόμενα και να οργανώνει επίσης την κοινωνία της με σκοπό την μέγιστη αξιοποίηση των φυσικών ή δήθεν φυσικών ωφέλιμων φαινομένων, για το κοινό καλό,
  μακριά από άχρηστες και ανέφικτες προκαταλήψεις-δίχως ωστόσο να καταργείται η επιμονή που οδηγεί στην επίτευξη κάθε στόχου-.
  Βασικές προϋποθέσεις είναι η κατάλληλη οργάνωση της κρατικής μηχανής με τεχνοκρατικούς και συνάμα κυβερνητικούς και ελληνοκεντρικούς όρους εθνικού συμφέροντος και οι αυστηροί και αποκεντρωμένοι έλεγχοι στην πηγή της δυνατότητας παραβατικότητας, με το πατριωτικό και υπεύθυνο πνεύμα σαν το υγιές αντίδοτο της παρατυπίας και της παρανομίας στην καθημερινή δραστηριότητα.
  (γ) Η δε πολιτική απόφαση διαφέρει από την απλή οικονομική απόφαση, διότι χρησιμεύει όχι μόνο για την κινητοποίηση στο κέρδος αλλά και για την κινητοποίηση στην ζημία, ακόμα και της κοινωνίας εσωτερικά και για υπέρτερους λόγους που αφορούν όλην την κοινωνία, π.χ. εξυγίανσης, προόδου, επιβιώσεως, άμυνας κ.τ.λ., αφενός,
  ενώ ενθαρρύνει καθώς και αποθαρρύνει την συνεργασία με έτερα και εταίρων συμφέροντα, την ίδια ώρα που φαίνεται ότι τα στηρίζει ή τα απαρνείται, αφετέρου.
  (α+β+γ) 'Οι παραπάνω τρεις όψεις της πολιτικής στηρίζουν και υπηρετούν πληρέστερα την κοινωνία από την ελιτιστική εταιριοκρατία του νεοφιλελευθερισμού.
  Δικαιολογείται τότε, όταν προσελκύει την μη τεχνοκρατική ή δυσαρεστημένη, λαϊκή εκλογική αντίδραση σε ζημιογόνες προγενέστερες πολιτικές.
  Διότι συμβαίνει ότι η πολιτική είναι υψηλότερη τέχνη του νεοφιλελευθερισμού.
 • ΠΓΜΠέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, 01:10
  Οι δανειστές δεν αφήνουν ίσως να κλείσει η β' αξιολόγηση, με την επόμενη συνέπεια την ειρσοή ευρώ λόγω ποσοτικής χαλάρωσης η οποία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει επενδύσεις fast track, άρα με την απαρχή μιας ανάπτυξης ενδεχομένως.
  Εάν ταυτοχρόνως επαναπατρισθούν τα ελληνικά κεφάλαια των υπεράκτιων εταιρειών μέσω ελκυστικής φορολόγησης, τότε η ανάπτυξη θα ενισχυθεί μάλλον περαιτέρω λόγω της ελάχιστης παρούσας αξίας της εργασίας.
  Τότε, η θηλειά των μνημονίων θα μπορεί να λυθεί μέχρι το 2018, ομοίως και το υπερταμείο της ελληνικής περιουσίας με την απαίτηση της χώρας.
  Μέσα από αυτό το πρίσμα λοιπόν, οι δανειστές δεν επιθυμούν αυτήν την προοπτική διεξόδου και φέρνουν προσκόμματα με τις πρόωρες και ασύγχρονες πιέσεις τους οι οποίες έτσι κρίνονται άσχετες με τα παραπάνω: Έχουν συνυπολογίσει άραγε την προαναφερθείσα δυνατότητα, σύμφωνα με την ιδιοτέλεια των συμφερόντων τους;
 • ramboΤετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017, 20:58
  ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ...ΧΑΡΤ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΑΝ ΤΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!!!!ΑΥΤΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΘΥΡΩΡΟΣ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ !!!