Μείωση του επιδόματος θέρμανσης στις πεδινές περιοχές, αύξηση στις ορεινές

Mειωμένο θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν χιλιάδες κάτοικοι πεδινών περιοχών της χώρας προκειμένου να ενισχυθούν με αυξημένα ποσά επιδόματος οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της χώρας, όπου οι ανάγκες θέρμανσης -λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το χειμώνα- είναι μεγαλύτερες.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι το αποτέλεσμα των αλλαγών στα κριτήρια υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης που προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, για την περίοδο από 15-10-2016 έως 30-4-2017 το ύψος του επιδόματος θέρμανσης θα διαφοροποιείται εντός του ίδιου νομού, με κριτήριο εάν μια περιοχή είναι ορεινή ή πεδινή και με στόχο να παίρνουν μεγαλύτερο επίδομα όσοι έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν το χειμώνα στις περιοχές διαμονής τους. 

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την καταβολή επιδομάτων θέρμανσης την περίοδο από 15-10-2016 έως 30-4-2017, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, θα καθοριστεί στο ίδιο ύψος με την προηγούμενη περίοδο διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή θα ανέλθει και πάλι στα 105 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, στις ορεινές περιοχές πολλών νομών της χώρας θα καταβάλλεται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από όσο στις πεδινές περιοχές των ίδιων νομών.

Σε σχέση με πέρυσι, το επίδομα θέρμανσης θα μειωθεί για τους κατοίκους των αστικών και πεδινών περιοχών και θα αυξηθεί για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, δεδομένου ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί την περίοδο από 15/10/2016 έως 30/4/2017 παραμένει στο ίδιο επίπεδο με το ποσό που είχε χορηγηθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες το στοιχείο στο οποίο θα βασιστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να ξεχωρίσουν τις ορεινές περιοχές τις οποίες θα επιδοτήσουν με μεγαλύτερα ποσά επιδόματος θα είναι ο Ταχυδρομικός Κώδικας.

Οι αριθμοί Τ.Κ. που θα δηλώνουν οι ενδιαφερόμενοι για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης θα χρησιμοποιούνται προκειμένου να διαπιστώνεται εάν διαμένουν σε ορεινές ή πεδινές – αστικές περιοχές και ανάλογα με την περιοχή διαμονής θα επιλέγεται το αντίστοιχο ποσό επιδόματος για καταβολή.

Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος για κάθε δικαιούχο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία διαμονής του και τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας.

Η επικράτεια θα χωριστεί εκ νέου σε γεωγραφικές ζώνες, σε κάθε μια από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας, συνεπώς, διαφορετικό ανώτατο ύψος επιδόματος.

Οι γεωγραφικές ζώνες θα διαφοροποιούνται όχι μόνο με βάση τους νομούς αλλά και με βάση τις ορεινές και πεδινές περιοχές. Η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Taxisnet.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Διαβάστε επίσης:

Κυνήγι οφειλετών με χρέη 150.000 ευρώ

Πάντοαν: Προβλέπει ανάπτυξη 1% για την ιταλική οικονομία το 2017

Προ των πυλών τρεις αλλαγές στη φορολογία- Οι σχεδιασμοί του ΥΠΟΙΚ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ