• Διαψεύδει το ΔΝΤ ότι δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα

  8:14 πμ, Δευτέρα 10 Οκτ 2016 8:14 πμ, Δευτέρα 10 Οκτ 2016

  Του Θανάση Τσίτσα

  «Γραμμή» Τόμσεν θεωρείται η χθεσινή διαρροή στο πρακτορείο Reuters για το σενάριο ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται τελικά να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα αποδεχθεί ένα ρόλο ειδικού συμβούλου με περιορισμένες δραστηριότητες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, το εν λόγω δημοσίευμα, αντανακλά στις απόψεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο οποίος όπως έγινε γνωστό προ ημερών είχε εισηγηθεί την πλήρη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Τέτοιες διαρροές είναι πολύ συχνές από τον περασμένο Μάιο όταν και ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις.

  Η Κριστίν Λαγκάρντ στις διμερείς επαφές της στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας επέμεινε και επανέλαβε τους όρους που έχει θέσει για να συναινέσει στην επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα: μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων.

  Στο παρασκήνιο γίνονται ζυμώσεις και διεξάγονται παρασκηνιακές συζητήσεις. Που θα καταλήξει η διαμάχη μεταξύ Γερμανών και ΔΝΤ; Όπως είπε και αξιωματούχος του ΔΝΤ στο Real.gr: «Θα φανεί στους επόμενους δυόμισι μήνες. Τίποτα δεν έχει τελειώσει»

  Χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε γραπτή του ανακοίνωση σημείωσε ότι παραμένουν πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας.

  «Προς αυτή την κατεύθυνση, η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα», δήλωσε σε γραπτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters που έγραψε ότι το Ταμείο θα να αναλάβει ρόλο ειδικού συμβούλου.

  «Θα θέλαμε να υποδείξουμε ότι στην ενημέρωση τύπου της Παρασκευής, ο κ. Τόμσεν το υπονόησε λέγοντας σε ότι αφορά την Ελλάδα, το Ταμείο παραμένει απολύτως προσηλωμένο. Μας έχει υποβληθεί αίτημα να συμμετέχουμε στις συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Η ομάδα μας αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα σε μια ή δύο εβδομάδες.

  Αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό (σε όλες τις ενημερώσεις τύπου του κ. Τόμσεν) είναι ότι το Ταμείο έχει την πρόθεση να στηρίξει την Ελλάδα όχι μόνο συμβουλευτικά, αλλά και χρηματοδοτικά, δεδομένου, όμως, ότι το πρόγραμμα θα στηριχθεί το δίπτυχο μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους ή ότι οι «αριθμοί θα βγαίνουν», όπως έχει πει ο κ. Τόμσεν», καταλήγει.

  Στο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters υποστηρίχθηκε ότι το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα αποδεχτεί ένα status «ειδικού συμβούλου» (special advisory) με περιορισμένες αρμοδιότητες που το κρατούν στο τραπέζι. «Θα είναι περισσότερο από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος του δεν θα έχει αυστηρή αιρεσιμότητα (conditionality) όπως η συμμόρφωση και οι έλεγχοι κάθε τρεις μήνες», είπε μια από τις πηγές στο πρακτορείο.

  Αν και ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστεί, θα έχει περισσότερες εξουσίες από ένα απλό σύμβουλο και θα είναι υπεύθυνο για να σχεδιάζει συγκεκριμένες προτάσεις συμφωνιών και κείμενα διαπραγμάτευσης, συντονιζόμενο με την ελληνική και ��ην ευρωπαϊκή πλευρά.

  «Δεν θα βάλουν λεφτά στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι απλά τεχνική βοήθεια. Θα πάρουν πιθανότατα ένα ρόλο ειδικού συμβούλου που θα σχεδιαστεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», είπε άλλη πηγή.

  «Οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μπει επίσημα. Θα παραμείνουν μέλος της τρόικας και θα είναι παρόντες σε όλες τις συζητήσεις», προσέθεσε.

  Σύμφωνα με το Reuters, Έλληνες και αξιωματούχοι του ΔΝΤ που είχαν επαφές στην Ουάσιγκτον συζήτησαν αυτό το «ειδικό καθεστώς» που στηρίζεται από την ελληνική πλευρά. Παρά την αλλαγή στο status του ΔΝΤ, Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να έχουν στο τραπέζι ένα θεσμό που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση χρέους.

  ΠΗΓΗ: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Ντάισελμπλουμ: Είναι σημαντικό για όλους να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – ΒΙΝΤΕΟ

  ΥΠΟΙΚ: Μεγάλο πρόβλημα αν δεν κλείσει η συμφωνία για το χρέος ως τον Δεκέμβριο

  Αντεπίθεση ΔΝΤ: "Ναι" για συμμετοχή στο πρόγραμμα αλλά με τους όρους μας

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα