Στα 20 δισ. το κόστος διαφθοράς για την Ελλάδα

Της Άννας Κανδύλη

Ημερίδα με αφορμή την έναρξη προγράμματος για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ σε θέματα διαφθοράς πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Στόχος του προγράμματος που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018, είναι να βοηθηθεί η  χώρα μας ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση της ενάντια σε τέτοια φαινόμενα.

Ήδη από το καλοκαίρι του 2016 δημιουργήθηκε ειδικό γραφείο, προς την επίτευξη αυτού του στόχου και όπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση, όπου παρευρέθηκαν στελέχη της κυβέρνησης και μέλη του ΟΟΣΑ, περίπου 100 πρότζεκτ τεχνικής βοήθειας θα διατεθούν στην Ελλάδα από τον Οργανισμό ως βοήθεια προς τη δημόσια διοίκηση.

20 δισ. το κόστος της διαφθοράς για την Ελλάδα

Κατά την έναρξη των ομιλιών, το λόγο έλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος χαρακτήρισε “ανιστόρητες και εκ του πονηρού” ορισμένες αναφορές που εμφανίζουν το φαινόμενο της διαφθοράς “ως περίπου ιδιοσυγκρασιακό γνώρισμα της ελληνικής κοινωνίας, ως κάτι που έχει να κάνει με το γονίδιο των Ελλήνων”. Αντίθετα, όπως είπε, “μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι παρά τα όσα με ευκολία λέγονται μερικές φορές η ελληνική κοινωνία που βεβαίως υποφέρει από το πρόβλημα της διαφθοράς ταυτόχρονα η ίδια αυτή κοινωνία έχει επιδείξει και επιδεικνύει ισχυρές αντοχές. Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε ότι πίσω από αυτές τις αντοχές δεν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία έχουν κλονίσει τη συνοχή της κοινωνίας. Και ακριβώς λόγω των προβλημάτων αυτών που αντιμετωπίζουμε η ανοχή σε φαινόμενα όπως η διαφθορά, μεγάλη ή μικρή είναι για τη δική μας κυβέρνηση κυριολεκτικά μηδενική”.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής του ελληνικού προγράμματος, και προϊστάμενος της Μονάδας Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Daniele Dotto, σημείωσε πως “Όταν υπάρχει διαφθορά  δεν υπάρχουν επενδύσεις. Όταν υπάρχει διαφθορά επηρεάζεται η οικονομία μιας χώρας και επηρεάζονται στοιχεία τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την βιώσιμη ανάπτυξη μιας χώρας. Είκοσι περίπου δισεκατομμύρια κατασπαταλώνται στην Ελλάδα εξαιτίας της Διαφθοράς.”

“Η πάταξη της διαφθοράς είναι πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς” είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τόνισε ότι “η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει τη δέσμευση και την προσήλωσή της στον στόχο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ειδικά σε καιρούς όπως αυτοί που βιώνουμε, με το λαό να χειμάζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση… Καθημερινά κάθε βήμα μας εμπλουτίζει το οπλοστάσιό μας κατά της διαφθοράς και για αυτό το λόγο αυξάνονται τον τελευταίο καιρό οι χαλκευμένες ειδήσεις, οι άναρθρες κραυγές, οι θεατρινισμοί και το θράσος των εκπροσώπων της διαπλοκής. Όλοι μας καταλαβαίνουμε, και πολύ εύκολα, το γιατί. Πανικόβλητοι βλέπουν να πλησιάζει το τέλος της άνομης και βλαβερής επιρροής τους στη χώρα”, κατέληξε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Την υποστήριξη των ΑΝΕΛ στο πόλεμο κατά της διαφθοράς εξεδήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ. Ζήτησε δε ακόμα μία φορά από τη Γερμανία να μας δώσει τη λίστα Χριστοφοράκου και τον ίδιο τον Μιχάλη Χριστοφοράκο που έχει διαφύγει εκεί.

Ο ΓΓ κατά της διαφθοράς τέλος, προανήγγειλε ότι το επόμενο 20ημερο θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και για τις αδήλωτες καταθέσεις και για την αξιοποίηση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων εμπλεκομένων σε υποθέσεις διαφθοράς και για το περιουσιολόγιο.

Διαβάστε επίσης:

Ρέγκλινγκ: Απροθυμία υπουργών να υλοποιήσουν το ελληνικό πρόγραμμα

Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων από την ΕΕ για το προσφυγικό

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ