Αυτές είναι οι πέντε κίτρινες κάρτες που έδωσε η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας

Απανωτά σοκ δέχτηκε από την τρόικα το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό, με πέντε κίτρινες κάρτες που αφορούν:

1. Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ περί παγώματος χρεών προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

2. Στις εκπτώσεις για τις αναδρομικές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

3 Στο χρονοδιάγραμμα επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων.

4. Στην έκδοση εγκυκλίου για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων και τον καθορισμό του πλαφόν μείωσης όταν ξεπερνά το 20%.

5. Στο αν και κατά πόσο θα προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από την 1η/1/2017 που θα σημάνει ουσιαστικά και την κατάργηση όλων των Ταμείων κύριας σύνταξης μαζί με τις καταστατικές τους διατάξεις που προβλέπουν σήμερα διαφορετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και διαφορετικές παροχές.

Σοκ για αγρότες

Η μόνη συμφωνία που υπήρξε είναι σε αυτά που ζήτησαν από τον Ιούνιο με το συμπληρωματικό Μνημόνιο και έχουν να κάνουν με την κατάργηση των χαμηλών εισφορών ασθένειας που ψήφισε η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες, και οι οποίες πλέον θα «ξανανομοθετηθούν» και θα είναι διπλάσιες, ήτοι στο 6,95% από 1ης/1/2017, ενώ αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε ότι έσωσε τους αγρότες με εισφορές κατά 50% χαμηλότερες ως το 2019.

Διάσταση

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έβαλαν φρένο στην πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει πάγωμα χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητώντας πλήρη στοιχεία για το ύψος των χρεών και τον αριθμό των οφειλετών που θα τύχουν, αν τύχουν, αυτής της διευκόλυνσης και αφετέρου για τις επιπτώσεις που θα έχει στη ρευστότητα του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.

Η εξαγγελία έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κυριολεκτικά άδειασαν τα στελέχη της τρόικας, ενώ ο υπουργός του, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε και μια κωλοτούμπα, καθώς ανέφερε ότι το πάγωμα δεν σημαίνει ότι σταματούν να πληρώνονται και οι εισφορές για τους επόμενους μήνες.

Η εξαγγελία Τσίπρα είναι ότι τα χρέη που γίνονται ληξιπρόθεσμα μέχρι τέλος του 2016 παγώνουν και από 1ης/1/2017 όσοι καταβάλλουν τρέχουσες εισφορές θα έχουν και ασφαλιστική ενημερότητα.

Στην ουσία είπαν «μην πληρώνετε τίποτε μέχρι τέλος του 2016 και αρχίστε από το 2017», αλλά χθες τα άλλαξαν μετά την κίτρινη κάρτα από την τρόικα, η οποία θέτει και όρους με βασικό την επιβολή τόκων υπερημερίας στα παγωμένα χρέη.

Σήμερα ο τόκος είναι 8% και οι δανειστές δεν πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», να δεχτούν λιγότερο από 5%-6%. Αυτό θα καταστήσει την εξαγγελία κενή περιεχομένου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Διαβάστε επίσης:

Υπερταμείο και τράπεζες τα «κλειδιά» των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις

Σταθάκης: Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές για τα “κόκκινα” δάνεια

Αλεξιάδης: Επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές η παράταση πληρωμής φόρων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ