Οι ΜΚΟ της… «κονόμας»

Του Αλέξανδρου Κόντη

Ενα ανεπίσημο καθεστώς αυτοδιαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, με εκατοντάδες αυτόνομους εθελοντές, οι οποίοι λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από ιδιωτικές δωρεές, έχει στηθεί από το περασμένο καλοκαίρι στη χώρα μας.

Εκτός από τις διεθνώς αναγνωρισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, περιοχές όπως η Λέσβος και η Ειδομένη προσελκύουν μεγάλο αριθμό ατόμων από κάθε γωνιά του κόσμου, που δρουν κατά το δοκούν. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, προσφέρουν υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας και ανάγκης, όπως ιατρική περίθαλψη με δικά τους φάρμακα και… μαθήματα γιόγκα, ενώ κάποιοι άλλοι στήνουν κεραίες και δορυφορικά πιάτα. 

Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι περισσότερες από αυτές τις ενέργειες θα απαιτούσαν την έκδοση αδειών από την πολιτεία, ενδεχομένως και την πληρωμή ακριβών παραβόλων προς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Οπως φαίνεται, όμως, η προσφυγική κρίση έχει πιάσει στον ύπνο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, καθώς οι αυτόνομοι εθελοντές εγκαθιστούν υποδομές και παρέχουν υπηρεσίες χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. 

Η ανεξέλεγκτη δράση των εθελοντών εδώ και μήνες έχει δημιουργήσει υποψίες για τον ρόλο που επιτελούν. 

Οι περισσότερες από τις οργανώσεις που εμφανίζονται να εκπροσωπούν δεν είναι καταγεγραμμένες στα μητρώα των ΜΚΟ, που μόλις στα τέλη Μαΐου συνέταξαν οι ελληνικές Αρχές, ενώ δεν έχουν κανένα νομικά κατοχυρωμένο καθεστώς.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ