“Σφαγή” 10-30% στην επικουρική – “Ψαλίδι” με δόσεις στην κύρια σύνταξη

“Ψαλίδι” στις επικουρικές συντάξεις με τρία σενάρια που «δείχνουν» περικοπές από 10% ως 30% κατά μέσο όρο και σκληρό παζάρι για να «διασωθούν» με μικρότερες μειώσεις οι κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.000 ή τα 1.200 ευρώ φέρνει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – δανειστών.

Οι μειώσεις στις επικουρικές θεωρούνται αναπόφευκτες -ακόμη και από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας- καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», το ΕΤΕΑ ακόμη και στην περίπτωση που οι δανειστές αποδεχτούν μια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα εμφανίσει έλλειμμα 200-250 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από το 2016 ως το 2018. Δηλαδή στην τριετία αυτή, με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα έχει έλλειμμα 600 ως 750 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να κλείσει με μικρές ή μεγαλύτερες μειώσεις.

Αν οι δανειστές απορρίψουν τελείως την αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση μονάδα, τότε το έλλειμμα στις επικουρικές συντάξεις εκτινάσσεται στα 750 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, δηλαδή στα 2,1 δισ. ευρώ στην τριετία 2016-2018.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μιλάμε για περικοπές αλλά για «σφαγή» των επικουρικών και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία σενάρια των περικοπών που εξετάζονται στις επικουρικές προβλέπουν:

1. Μείωση 10% κατά μέσο όρο και μέση επικουρική σύνταξη από τα 180 ευρώ στα 160 ευρώ. Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι η τρόικα θα δεχτεί να αυξηθούν οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης από 6% σε 7,5% και ότι θα μείνει ακάλυπτο ένα έλλειμμα της τάξης των 600 ως 750 εκατ. ευρώ ως το 2018. Αυτό το ποσό θα μηδενιστεί με μια μείωση 10% κατά μέσο όρο από τις σημερινές συντάξεις και πιθανότατα θα πιάσει όσες είναι πάνω από 150 ευρώ. 

2. Περικοπές μέχρι 30% αν απορριφθεί η αύξηση των εισφορών. Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθούν μεγαλύτερες μειώσεις γιατί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ τριπλασιάζεται ως το 2018 και φτάνει στα 2,2 δισ. ευρώ.Οι μειώσεις που εξετάζονται θα είναι 30% που σημαίνει ότι η μέση επικουρική σύνταξη από τα 180 ευρώ σήμερα κατεβαίνει στα 136 ευρώ. Μάλιστα το σενάριο απόρριψης της αύξησης των εισφορών από την τρόικα, που είναι πολύ πιθανό, οι μειώσεις θα ξεκινούν από το πρώτο ευρώ της κάθε επικουρικής σύνταξης.

3. Τμηματική ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων (1,1 δισ. σήμερα) και στοχευμένες περικοπές σε μόνιμη βάση κάθε χρόνο. Την πρόταση αυτή την έχουν υποβάλει από το υπουργείο Εργασίας αλλά εδώ ο κίνδυνος είναι να μηδενιστούν τα αποθεματικά γρήγορα και οι μειώσεις από τη μια μέρα στην άλλη να είναι μεγαλύτερες. 

Σε μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις εξελίσσονται οι κύριες συντάξεις.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Δείτε επίσης:

Δημοσιονομικό κενό και φορολογικά μέτρα στο «μικροσκόπιο» της τρόικας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κατρούγκαλου με τους δανειστές – Τι συζητήθηκε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ