Κίνα: Στόχος η ανάπτυξη 6,5% και πλέον στο νέο πενταετές πλάνο

Πρώτη καταχώρηση: 05/03/2016 - 04:49

Τελευταία δημοσίευση: 05/03/2016 05:15Οικονομία

Κίνα: Στόχος η ανάπτυξη 6,5% και πλέον στο νέο πενταετές πλάνο

Η Κίνα στοχοθετεί οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 6,5% ή ανώτερο για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη προσπαθεί να εξισορροπήσει τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί, την αναταραχή στις διεθνείς αγορές και την υποχώρηση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου.

Παρουσιάζοντας προσχέδιο του νέου πενταετούς αναπτυξιακού της πλάνου στην ετήσια συνεδρίαση της Βουλής, η κυβέρνηση ανέφερε πως για φέτος, ο στόχος είναι η ανάπτυξη να ανέλθει στο 6,5% έως 7%.

Αντιμετωπίζοντας επιβράδυνση της ζήτησης εντός της χώρας και στο εξωτερικό, βιομηχανική υπερπαραγωγή και μείωση των επενδύσεων, η ανάπτυξη της Κίνας υποχώρησε στο 6,9% του ΑΕΠ το 2015, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας. Οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 6,5% φέτος.

Το δέκατο τρίτο πενταετές πλάνο της Κίνας περιλαμβάνει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη για την περίοδο από το 2016 ως το 2020.

Την τελευταία εβδομάδα, 24ωρα πριν από την παρουσίαση του σχεδίου της, η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει πως θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας σε βιομηχανίες κλειδιά, όπως αυτές του άνθρακα και του χάλυβα. Οι διαμορφωτές πολιτικής προσπαθούν να μειώσουν την αναποτελεσματική κατανομή πόρων και τις πλεονάζουσες παραγωγικές δυνατότητες σε κρατικές επιχειρήσεις διαμέσου συγχωνεύσεων και απολύσεων.

Το Πεκίνο σχεδιάζει να απολύσει 5 ως 6 εκατομμύρια εργαζόμενους τα επόμενα δύο ως τρία χρόνια, σύμφωνα με δύο πηγές στην κυβέρνηση. Πρόκειται για το πιο σκληρό πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων που έχει καταρτίσει η κινεζική κυβέρνηση εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και να εγγυηθεί πως οι απολύσεις δεν θα προκαλέσουν κοινωνικές εντάσεις, η κινεζική κυβέρνηση θα δαπανήσει 150 δισεκατομμύρια γιούαν (20,91 δισεκ. ευρώ) για αποζημιώσεις μόνο στους τομείς του άνθρακα και του χάλυβα τα επόμενα δύο ως τρία χρόνια.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργηθούν 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και ότι το επίσημα καταγεγραμμένο ποσοστό της ανεργίας θα παραμείνει κάτω από το 4,5% του ενεργού πληθυσμού το 2016.

Το Πεκίνο προβλέπει πληθωρισμό περί το 3% και επέκταση της προσφοράς χρήματος κατά περίπου 13% το 2016, ενώ θέλει να περιορίσει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας σε 5 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα ως το 2020. Είναι η πρώτη φορά που τίθεται τέτοιος στόχος.

Η Κίνα αναμένεται να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 7,6% φέτος—πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων έξι ετών—καθώς ο Κινέζος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να προωθήσει ένα ευρείας κλίμακας σχέδιο εκσυγχρονισμού των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, που θα συμπεριλάβει τη μείωση του προσωπικού τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου σε «αρνητική»

Κίνα: Απολύονται 1,8 εκατ. εργαζόμενοι σε χάλυβα και άνθρακα

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (0)