Χουλιαράκης: Το μεγάλο πρόβλημα είναι η θέση του ΔΝΤ – ΒΙΝΤΕΟ

Το ΔΝΤ είναι σε δύσκολη θέση γιατί θα πρέπει να εξηγήσει τις εκτιμήσεις του, τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι “η εκτίμηση της κυβέρνησης και των τριών ευρωπαϊκών θεσμών για το κρίσιμο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2018 κινείται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015. Αν η αξιολόγηση στηριζόταν στην συμφωνία της ελληνικής πλευρά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα είχε ήδη ολοκληρωθεί”.  “Το μεγάλο πρόβλημα που συναντάμε τώρα είναι η θέση του ΔΝΤ. Όπως ξέρετε θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 είναι 4-5 φορές υψηλότερο από αυτό που αποτυπώνεται ρητά στα πλαίσια της συμφωνίας του Αυγούστου” πρόσθεσε. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία στα οποία είχε βασιστεί η συμφωνία  είναι “σαφώς βελτιωμένα” και επομένως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα.

“Το ταμείο πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη ανάμεσα στον Αύγουστο του 2015 και τον Μάρτιο 2016 ώστε να εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πέντε φορές υψηλότερο. Βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και σε επίπεδο ευρωζώνης και σε επίπεδο Ε.Ε. πως πάει το ίδιο σε ένα τόσο μεγάλο δημοσιονομικό κενό” επισήμανε και υπογράμμισε ότι  όλα τα κόμματα θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να απομονώσει να αποδομήσει τις εκτιμήσεις τους Ταμείου. 

 

Διαβάστε επίσης

 Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ απαιτεί να κοπούν οι συντάξεις από φέτος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ