Τσακαλώτος: Το χειρότερο στον καπιταλισμό είναι…

«Το υπάρχον ευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων είναι ακόμη πίσω» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.

«Η εγγύηση των καταθέσεων είναι συστατικό στοιχείο μιας νομισματικής ένωσης, γιατί εάν το σύστημα είναι διαφορετικό ανάλογα την περιοχή θα είναι διαφορετικό και το επιτόκιο, γιατί τα ασφάλιστρα κινδύνου θα είναι υψηλότερα και αυτό είναι αρνητικό στοιχείο, όταν επιδιώκεις μια νομισματική ένωση», τόνισε.

Αναφερόμενος στο υπάρχον ευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «είναι ακόμη πίσω» και κινείται ανάμεσα σε δυο απόψεις: την άποψη που εκφράζεται κυρίως από τη Γερμανία και αποσκοπεί στη μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες και εκείνης που εκφράζεται κυρίως από τις χώρες του νότου και την Ελλάδα για περισσότερη “διανομή” του ρίσκου.

«Αν προχωρήσουμε ταυτόχρονα στη μείωση και το μοίρασμα του ρίσκου, τότε μειώνουμε περισσότερο τους κινδύνους για μια νέα κρίση», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Σχολιάζοντας την άποψη που εκφράστηκε από το ΚΚΕ ότι με την εφαρμογή της οδηγίας στηρίζεται το μεγάλο τραπεζικό κεφάλαιο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε τη θέση του Τζον Ρόμπισον για την αγορά εργασίας, ότι «το χειρότερο στον καπιταλισμό είναι να μην σε εκμεταλλεύεται ο καπιταλισμός» γιατί τότε μένεις άνεργος, όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «όταν καταρρέουν οι τράπεζες, οι επιπτώσεις στην εργατική τάξη, είναι δραματικότατες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα του Κατρούγκαλου στους δανειστές για τις συντάξεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ