Γερμανία: Προωθείται μεταρρύθμιση των φορολογικών κανόνων για τις επενδύσεις

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται σήμερα να εγκρίνει σχέδιο νόμου το οποίο θα εκχωρήσει στους ξένους επενδυτές στη Γερμανία παρόμοιο φορολογικό καθεστώς με εκείνο των εγχώριων επενδυτών, κάτι που έχει στόχο να προληφθεί μια επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, τα κεφάλαια με έδρα τη Γερμανία που κάνουν επενδύσεις εξαιρούνται από την καταβολή φόρου επί των εταιρικών εσόδων, των μερισμάτων και των ακινήτων, ενώ αντίθετα οι ξένοι επενδυτές υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρο, με συντελεστή 15%.

Παρόμοια φορολογικά καθεστώτα στην Πολωνία και στη Γαλλία ανατράπηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ, γεγονός το οποίο ώθησε το Βερολίνο να καταρτίσει το νομοσχέδιο.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει άνιση μεταχείριση των ξένων και των εγχώριων επενδυτών και αυτό ενέχει σοβαρούς νομικούς κινδύνους που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος πριν από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα.

Οι φορολογικές εξαιρέσεις για εγχώριες εταιρείες που επενδύουν καταργούνται βάσει του υπό συζήτηση νόμου, γεγονός που σημαίνει πως θα φορολογούνται με συντελεστή 15% όλες οι αποδόσεις και τα μερίσματα αμοιβαίων κεφαλαίων, όπου κι αν εδρεύουν οι επενδυτές.

Για τα φυσικά πρόσωπα, το περίπλοκο σύστημα υπολογισμού των φορολογικών συντελεστών σχεδιάζεται να αντικατασταθεί από μια σταθερή έκπτωση, που θα κυμαίνεται από 15% ως 80%, ανάλογα με το είδος των κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, η κυβέρνηση αισιοδοξεί για την έγκριση του νόμου από τη Μπούντεσταγκ. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2018.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

DW: Ανταρσία εναντίον της Μέρκελ;

H Γερμανία δεν θεωρεί την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο στην κρίση των προσφύγων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ