Κυβερνητικές πηγές: Συμφωνία να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Με τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, σήμερα το πρωί, ολοκληρώνεται το ουσιαστικό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

Ο πρώτος απολογισμός δεν είναι αρνητικός. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για θετικό κλίμα στις συναντήσεις με τους Αμερικανούς Μπάιντεν και Λιού και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μοσκοβισί, για αμοιβαία κατανόηση και συμφωνία για γέφυρες άμεσης επικοινωνίας με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Γενική διευθύντρια του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, και για έναν κοινό τόπο που εξάγεται από όλες τις συναντήσεις και δείχνει ότι όλοι συμφωνούν πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο.

Ωστόσο ενδείξεις για συμφωνία των εταίρων σε μια χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος δεν υπήρξαν, αν και στην κυβέρνηση αξιολογούν ως σημαντικό, πως στην ανακοίνωση του το ταμείο κάνει λόγο για σημαντική ελάφρυνση του χρέους ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Η πιο ουσιαστική συνάντηση του κ. Τσίπρα ήταν αυτή με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές φρόντισαν πρώτα από όλα να δοθεί τέλος στις παρεξηγήσεις. Ο πρωθυπουργός τόνισε στην κ. Λαγκάρντ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς πλευράς, αλλά και ότι θα υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την Γενική Διευθύντρια του ταμείου να σταματήσουν οι διαρροές, καθώς δυσχεραίνουν και τη διαπραγμάτευση και τη θέση της κυβέρνησης. Η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη τη διαρροή.

Επί της ουσίας ωστόσο η κ. Λαγκάρντ δεν φάνηκε διατεθειμένη για υποχωρήσεις από την πάγια ατζέντα του Ταμείου. Ζήτησε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με αιχμή βέβαια το ασφαλιστικό, φέρεται όμως να μην περιορίστηκε μόνο σ’ αυτό.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Ταμείου, κατά την οποία η κ. Λαγκάρντ επισήμανε στη συνάντηση, πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη καθοδική πορεία».

Με τη διατύπωση αυτή το ΔΝΤ δείχνει, πως δεν περιορίζεται στο ασφαλιστικό αλλά θέτει και άλλα προαπαιτούμενα στο τραπέζι, όπως π.χ. τις εργασιακές σχέσεις και την αγορά εργασίας.

Σημαντική για την ελληνική πλευρά ήταν η αναφορά στο χρέος που γίνεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί, πως το ίδιο θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού και ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την γνωστή θέση της χώρας του υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Πάντως, στην ανακοίνωση του και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ταμείου στο πρόγραμμα και συνέστησε στην Αθήνα συνεργασία με τους Ευρωπαίους Εταίρους. Εκείνοι πάλι δια του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξαν να επιμένουν στην τήρηση των συμφωνηθέντων, είναι ενδεικτικό πως ο κ. Σόιμπλε ανέπτυξε ολόκληρη επιχειρηματολογία περί των θεσμικών αδυναμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δείξει πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Διαφωνία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον κ. Σόιμπλε εκδηλώθηκε στο πάνελ που συμμετείχαν με αφορμή το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, εάν κάποιος ζητούσε από την γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί».

Ο κ. Τσίπρας του απάντησε, ότι «δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες και μετά να ανάψει το κερί» και πρόσθεσε πως δεν είχαμε «όλοι στην Ευρώπη την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εύχεται και ελπίζει να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών και οι διαφωνίες, πολλές φορές, μεταξύ τους, εξαιτίας της διαφορετικής αντίληψης των ευρωπαϊκών πραγμάτων μεταξύ τους. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι κ.κ. Τσίπρας και Σόιμπλε συνομίλησαν για περίπου δύο λεπτά για το προσφυγικό και την υλοποίηση του προγράμματος και συμφώνησαν να έχουν τακτική επικοινωνία.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης: 

Μειώσεις-σοκ στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχων του Δημοσίου

Στο τραπέζι η μείωση των εισφορών για αγρότες με εισόδημα έως 5.000 ευρώ

Σκληρά μέτρα απαιτούν οι δανειστές για αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ