Θολό το τοπίο για το πλαστικό χρήμα

Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά το σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου με αγορές που πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών.

Το 2016 «τρέχει» και οι φορολογούμενοι ακόμη δεν γνωρίζουν ποιες δαπάνες από αυτές που πραγματοποιούν καθημερινά θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση κάρτας ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ποιες δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη για το αφορολόγητο όριο εισοδήματος του 2016, τι θα γίνει με τις αποδείξεις που έχουν λάβει όσοι έχουν κάνει αγορές από την αρχή του έτους, αλλά και ποιοι τελικά θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε χθες ότι μόνο οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για να «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές.

Ποσοστό εισοδήματος

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι η διάταξη με το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

 

«Θέλουμε όλα να γίνονται μέσα από το τραπεζικό σύστημα», επανέλαβε ο υπουργός και είπε πως το ποσό των δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται από αγορές με πλαστικό χρήμα θα προκύπτει ως ποσοστό του εισοδήματος του φορολογουμένου.

Όπως είπε, «θα υπάρχει αναλογική σχέση με το εισόδημα που δεν έχει καθοριστεί ακριβώς», για να προσθέσει ότι όποιος έχει μικρό εισόδημα θα έχει πολύ μικρότερο ποσό δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται με πλαστικό χρήμα. «Αν κάποιος έχει 25.000 ευρώ εισόδημα, δεν θα του πούμε ”φέρε μας το 10% με πλαστικό χρήμα”, θα του πούμε για παράδειγμα ”φέρε 9.500 ευρώ” που είναι και το πιθανό ποσό για το αφορολόγητο όριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο παράδειγμα οι δαπάνες ύψους 9.500 ευρώ αποτελούν το 38% του ετήσιου εισοδήματος.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει καθορίσει:

Το θεσμικό πλαίσιο για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης POS.

Το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση κάρτας ή τραπεζικής συναλλαγής με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο. Εξετάζεται η θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Τις κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα. Εξετάζεται από την «υποχρέωση» χρήσης των καρτών να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 ετών καθώς και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών που δεν διαθέτουν ούτε ΑΤΜ.

Προμήθειες

Επίσης αναζητείται λύση στο θέμα με τις υψηλές χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στους επαγγελματίες και στα καταστήματα για τον τζίρο που πραγματοποιούν μέσω καρτών. Οπως είπε ο κ. Αλεξιάδης βρίσκεται σε συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να «πείσουν τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που κρατούν από τους εμπόρους για τη χρήση POS».

Για τις δαπάνες

Διευκρινίσεις Αλεξιάδη

Όσον αφορά τις δαπάνες με βάση τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο και θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται με κάρτες ή μέσω e-banking στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν – σβήνουν τη λίστα. Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει ότι όλες οι δαπάνες που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού συστήματος.

Χθες δήλωσε ότι για αποφυγή μπερδεμάτων, η σκέψη είναι να περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες -ακόμη και οι αγορές από σούπερ μάρκετ και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ- πλην αυτών που στη φορολογική δήλωση συμπληρώνονται σε άλλο κωδικό όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Αφορολόγητο με όλες τις αποδείξεις από την χρήση πλαστικού χρήματος προανήγγειλε ο Αλεξιάδης

Αφορολόγητο μόνο με πληρωμές μέσω τράπεζας ή πιστωτικής κάρτας

Αλεξιάδης: Αφορολόγητο μόνο μέσω τράπεζας ή κάρτας – BINTEO

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ