Αποστάσεις Αθήνας – Βρυξελλών στο ασφαλιστικό

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Μεγάλη απόσταση χωρίζει Αθήνα και Βρυξέλλες στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού και της επίτευξης της δημοσιονομικής εξοικονόμησης στην οποία έχει δεσμευθεί η χώρα, με τους δανειστές να ζητούν μονιμότερες, βαθύτερες και πιο φιλόδοξες τομές σε βασικά σημεία του σημερινού συστήματος.

Όπως είχε αποκαλύψει η Realnews πριν από δύο εβδομάδες ο βασικός κορμός των ιδεών που διακινούνται στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και τη Φρανκφούρτη έχουν ως εξής:

-ενοποίηση των 16 ταμείων σε 1 εξομοίωση των όρων και των αποδοχών,

-κατάργηση του εφάπαξ,

-εξίσωση των υψηλών συντάξεων τον ευγενών ταμείων στα επίπεδα του ΙΚΑ

-κατάργηση όλων των εξαιρέσεων ακόμα και όσες αφορούν τους αιρετούς,

-γρηγορότερη αύξηση των ορίων ηλικίας,

-κίνητρα για παραμονή στην εργασία μέχρι τα 71,

-κίνητρα για πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση,

-ανώτατο όριο τα 1800 ευρώ καθαρά στον ιδιωτικό τομέα και

-1200 με 1300 στο δημόσιο, περιλαμβανομένων ΔΕΚΟ, οργανισμών και άλλων,

-“ταρίφα” ανάλογα με τα χρόνια εργασίας με πρώτο σκαλοπάτι τα 700 ευρώ,

Την ίδια ώρα, η συζήτηση περί του λεγόμενου ποσοστού αναπλήρωσης δεν αφορά τους δανειστές καθώς από την πλευρά τους είναι “το τι μπορεί να δίνει το νέο σύστημα με βάση τις εισφορές και τον εργασιακό βίο” και όχι τι ποσοστό του μισθού θα λαμβάνει κανείς ως σύνταξη. Ειδικά δε για τους συνταξιούχους του δημοσίου, η πεποίθηση στις Βρυξέλλες είναι πως “δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κρατήσεις, τη στιγμή που τα χρήματα προέρχονται από την ίδια τσέπη του προϋπολογισμού”.

Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι οι δανειστές ζητάνε μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, αλλά σε αντίθεση με την κοινή ελληνική πρακτική και αντίληψη, όχι οριζόντιες, παρά μόνο στο δημόσιο και στα ευγενή ταμεία – όπου ουδείς μιλάει για 20 και 30%, αλλά για περιπτώσεις όπου τα 4.500, τα 3.500 και τα 3.000 ευρώ θα πέσουν στα 1.000, 800 και 700 ευρώ.

Από το ρεπορτάζ δε, προκύπτει ότι στο Συμβούλιο των κρατών μελών δεν υπάρχουν συμμαχίες για να αποφευχθούν οι μειώσεις, όπως έχει ακουστεί πως θα επιδιώξει η Αθήνα. Μάλιστα πολλές χώρες, όχι μόνο της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και του λεγόμενου Νότου, βλέπουν με έντονο εκνευρισμό τις συζητήσεις στην Αθήνα.

Πηγή του Συμβουλίου που εκ της θέσεως ξέρει καλά τις διαθέσεις στο Εurogroup έλεγε στο real.gr ότι “αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να γίνει σε επίπεδο υπουργών, διότι αν γίνει τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με την πρώτη χώρα που θα συγκρίνει τα μέσα επίπεδα των συντάξεων στην Ελλάδα με τα δικά της”, υπονοώντας τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία, τις χώρες της Βαλτικής, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Λουξεμβούργο δεν θα τοποθετηθεί, η Ιταλία, επίσης, η Γαλλία θα αρκεστεί σε διάφορες φραστικές παρεμβάσεις γενικής στήριξης της ελληνικής υπόθεσης και η Γερμανία δεν θα χρειαστεί να πείσει κανέναν για τίποτα.

Οι εταίροι σε αυτό το θέμα έχουν την ίδια άποψη με το ΔΝΤ, σε αντίθεση με τα κυβερνητικά υπονοούμενα, ενώ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το ΔΝΤ δεν θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα και θα παγώσουν οι εκταμιεύσεις.

Μόλις χθες, καθόλου τυχαία, ο Πιέρ Μοσκοβισί σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μίλησε για την ανάγκη για διατήρηση του λεγόμενου “ενάρετου κύκλου” με την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθούν νέες επιπλοκές.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατά 30% χαμηλότερες συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ