Κατσέλη: Ελπίζω να αρθούν τα capital controls μέχρι το πρώτο εξάμηνο – ΒΙΝΤΕΟ

«Υπάρχουν ακόμα ένα-δύο βήματα που πρέπει ακόμα να γίνουν», είπε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, αναφορικά με την άρση των capital controls.

Η κα. Κατσέλη, μιλώντας στο mega, ανέφερε: «Πρώτα πρέπει να περάσουμε από την ειδική χρηματοδότηση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην κανονική χρηματοδότηση με φθηνότερους όρους. Και μετά νομίζω, στο πρώτο εξάμηνο, σιγά σιγά να προετοιμαστούμε για την άρση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, που ελπίζω να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο».

Η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι “τελειώνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών” και ότι “χρειάζεται κάποιος καιρός για να μπούμε πάλι σε μια κατάσταση ομαλότητας”.

Για ανακεφαλαιοποίηση

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε συγκεκριμένα για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας και είναι πρόεδρος, ότι βγαίνει με πολύ ισχυρή ρευστότητα, ιδιαίτερα με την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank, και ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης των δανείων.

“Αναμένουμε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να πέφτει και χρήμα στην αγορά κάτι που είναι και το ζητούμενο, διότι αν δεν υπάρξει ρευστότητα δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας”, σημείωσε.

“Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία. Το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο” δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.

Υπογράμμισε πως καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds, αλλά σημείωσε πως αυτό που έχουν συζητήσει ορισμένες τράπεζες είναι η διαχείριση δανείων από τέτοιες εταιρείες. Πάντως, υπογράμμισε πως οι τράπεζες του 2016 δεν είναι ίδιες με τις τράπεζες του 2010 και πως όσοι δανειολήπτες σπεύσουν να συζητήσουν με τις τράπεζες για δάνειά τους, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα βρουν λύση, καθώς υπάρχουν ειδικά τμήματα πλέον που διαχειρίζονται τέτοια θέματα. Είπε πως οι τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες που καθυστερούν για να ανταποκριθούν και να κάνουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν πλέον περιορισμοί για την ένταξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, σημειώνοντας πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τέθηκαν έπειτα από επιμονή των δανειστών αν και “κατά τη γνώμη της δεν ήταν αναγκαία”. Αποσαφήνισε για μια ακόμη φορά ότι ο νόμος Κατσέλη αφορά όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.

Όσοι έχουν πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να κάνουν ρυθμίσεις, τόνισε η κ. Κατσέλη σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα εργαλεία που υπάρχουν είναι το κούρεμα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η αλλαγή επιτοκίου, κλπ.

Για το μετοχολόγιο των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η κ. Κατσέλη είπε ότι στην Εθνική Τράπεζα “είναι κυρίως σε Έλληνες επενδυτές”, ενώ στις μικρότερες τράπεζες υπάρχει “πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία ξένων funds, πολλά από τα οποία είναι μακροπρόθεσμα τοποθετημένα στην ελληνική αγορά”.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το ποσοστό του Δημοσίου και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 «γκρίζες ζώνες» σε «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ