Τι είπε ο Αποστόλου για τη φορολογία των αγροτών

Αναρτήθηκαν από το μεσημέρι τα προσωρινά δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, κάτι που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους την ερχόμενη Δευτέρα, ενημέρωσε την Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου.

Έτσι, θα αποδοθεί το 90% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ (το μισό της άμεσης ενίσχυσης). Στο ποσό αυτό, θα προστεθούν, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 200 εκ., τα οποία ήταν οι εκκρεμότητες από το 2009 έως το 2014.

«Η ύπαιθρος θα ενισχυθεί με 1,3 δισ., που θα συμβάλλει στην οικονομική δραστηριότητά της», είπε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως:

– πρώτον, πρόκειται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (κάτι που σημαίνει την ύπαρξη νέων δεδομένων, τα οποία απαιτούν τον επαναπροσδιορισμό από την αρχή όλων των δικαιωμάτων, που αφορούν 720.000 δηλώσεις),

– δεύτερον σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν γίνει οι σχετικές πληρωμές

– τρίτον, τα ποσά της νέας ΚΑΠ, είναι τουλάχιστον κατά τις 10% μικρότερα

 

Η φορολογία των αγροτών

Σχετικώς με το φορολογικό των αγροτών, ο κ. Αποστόλου είπε πως θα επιμείνει στις διαπραγματεύσεις στην βασική φιλοσοφία να κατανεμηθούν δίκαια τα φορολογικά βάρη. Αυτό θα γίνει με στόχο να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος οι μεγαλύτερες αγροτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, με οποιοδήποτε σενάριο ή με συνδυασμό σεναρίων και εναλλακτικών προτάσεων και αντίστοιχη ελάφρυνση των μικρομεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που το όποιο εισόδημά τους θα προκύπτει από την αμοιβή της πραγματικής οικογενειακής εργασίας τους κι όχι από κάποιο τεκμαρτό προσδιοριστέο επιχειρηματικό κέρδος.

Καταθέτοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι αγρότες για το εισόδημα του 2013 πλήρωσαν συνολικά 411 εκ. ευρώ, για το εισόδημα του 2014 πλήρωσαν 186 εκ. ευρώ και για τα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν του χρόνου περίπου 210 εκ. ευρώ, αφού τόσα προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός, ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε «να σταματήσει η πολιτική υπερεκμετάλλευση του θέματος γιατί δεν βοηθάει τους αγρότες». Ακόμη και με συντελεστή 20% το 2017, οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2016 δεν θα πληρώσουν σε καμία περίπτωση τα 411 εκ. που πλήρωσαν για το εισόδημα του 2013, είπε ο κ. Αποστόλου.

 

Οι καταλογισμοί και η ρύθμιση

Ο κ. Αποστόλου, αναφερόμενος στο ζήτημα των προστίμων που αντιμετωπίζει η χώρα 1,4 δισ., και καταλογισμών 1,1 δισ., επανέλαβε πως έχει γίνει ότι είναι δυνατόν, ωστόσο η ΕΕ επιμένει για πρόστιμα και ανακτήσεις από τους αγρότες επισημαίνοντας όμως ταυτοχρόνως την αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όξυνε την κατάσταση.

Ο αρμόδιος υπουργός, εξήγησε πως με την νομοθετική ρύθμιση, που αναγκάστηκε να φέρει η κυβέρνηση, προβλέπεται πως αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις, θα εμπίπτουν – όχι στην αυστηρή και αναγκαστικού χαρακτήρα νομοθεσία, που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος αλλά – στην ηπιότερη διαδικασία σε βάθος χρόνου, που θα την περιγράφει μια κοινή υπουργική απόφαση. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επανέλαβε, πάντως, πως αν προκύψει η οποιαδήποτε απόφαση για ανακτήσεις από τον αγροτικό χώρο θα είναι συναπόφαση μέσα από τη Βουλή. Και πρόσθεσε «ας έρθουν τότε οι συνάδελφοι της ΝΔ για τα πακέτα Χατζηγάκη και Κοντού και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ για τα πακέτα Μωραϊτη για τους συνεταιρισμούς να ψηφίσουν μπροστά στο δίλημμα να αναζητηθούν ή να τα φορτωθεί ο φορολογούμενος;».

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ