Συνεδριάζουν για τη δόση των 2 δισ. ευρώ

Μπορεί η Κομισιόν να βλέπει πρόοδο στην πορεία της Ελλάδας όσον αφορά στα προαπαιτούμενα ωστόσο ανοιχτό παραμένει εάν η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στην αξιολόγηση των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου για την Ελλάδα, ωστόσο όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, μέχρι και χθες το βράδυ εξακολουθούσαν να παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά θέματα του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων, όπως για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Συνεπώς για να υπάρξει θετική εξέλιξη στη σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει η ελληνική αντιπροσωπεία να προσκομίσει τα στοιχεία εκείνα που θα δείχνουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να συμμορφωθεί πλήρως ως προς τις δεσμεύσεις του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Σε περίπτωση που κριθεί σήμερα ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, τότε η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί την προσεχή βδομάδα ή το αργότερο στη συνεδρίαση του Εurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Εντός του χρονοδιαγράμματος

Πάντως, στην έδρα της Κομισιόν δεν δείχνουν να ανησυχούν για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί σχετικά με την αξιολόγηση των προαπαιτούμενων θεωρώντας ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου θα πρέπει να συμφωνηθεί και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα όπως το ασφαλιστικό, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία θα εξελίσσεται παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μόνο μετά από μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, κάτι που τοποθετείται χρονικά εντός του Δεκεμβρίου.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Σύντομα το πόρισμα της αξιολόγησης

“Πράσινο φως” για 2.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Στα 384 ευρώ η εθνική σύνταξη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ