Χουλιαράκης: Η ύφεση θα είναι ηπιότερη στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού

Τα στοιχεία για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2016 θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Επομένως, είπε, απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση, δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των εκτιμήσεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού για ύφεση 2,3% φέτος και 1,3% το 2016 και των δηλώσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης ότι η νέα δανειακή σύμβαση ανέρχεται σε 86 δις. ευρώ, ενώ το χρηματοδοτικό κενό πριν αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογιζόταν στα 25 δις. ευρώ, ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι το δεύτερο ποσό είχε υπολογισθεί με βάση την υπόθεση πρωτογενών πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία δεν υπάρχουν με το νέο πρόγραμμα, προκειμένου να αποφευχθεί η σταθερή υφεσιακή ροπή της οικονομίας.

Με το νέο πρόγραμμα, είπε, έγινε επιτυχής αναδιάρθρωση χρέους ύψους 50 δις. ευρώ του ελληνικού δημοσίου, καθώς τα δάνεια προς το ΔΝΤ και τα ομόλογα της ΕΚΤ μεταφέρονται στον ESM με πολύ χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής. Επίσης, πρόσθεσε, στη διαπραγμάτευση τέθηκε το θέμα των εργασιακών σχέσεων που ήταν στο ράφι και της αύξησης του κατώτατου μισθού σε 1-2 χρόνια.

 

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πολυνομοσχέδιο

Βορίδης: Από εδώ και πέρα ό,τι μπορείτε μόνοι σας – ΒΙΝΤΕΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ