Αυτές είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Οι αλλαγές που επέρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων περιγράφονται στην αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο,

– Για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αυξάνεται το επιτόκιο από το 3% στο  5% και η αύξηση αυτή ισχύει για το ανεξόφλητο υπόλοιπο από τις 15 Οκτωβρίου και μετά.

– Για οφειλές έως 5.000 ευρώ που ρυθμίστηκαν με τις 100 δόσεις, εξακολουθούν να μην επιβαρύνονται με προσαυξήσεις/τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ή το ανωτέρω επιτόκιο, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,

β. η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και

γ. η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

– Η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή δε ρυθμίσει νέα φορολογική οφειλή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη.

– Ορίζεται ότι η διάρκεια της ρύθμισης των 100 δόσεων μπορεί να περιοριστεί αν διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα, να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποια θα είναι τα οικονομικά κριτήρια

– Μειώνεται από το 8% στο 5% από τις 15 Οκτωβρίου 2015 και μετά το επιτόκιο για προηγούμενες ρυθμίσεις οφειλών (πχ των 72 δόσεων).

– Δεν χάνονται οι ρυθμίσεις όταν ο φορολογούμενος δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τις μικρές προσαυξήσεις που προκύπτουν λόγω καθυστερημένης καταβολής δόσεων των ρυθμίσεων.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο και “καίνε” τους πολίτες

Λογαριασμός-κουμπαράς για τους φορείς του δημοσίου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ