Μέτρα 4,35 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016 – Ποιοι επιβαρύνονται

Στις συμπληγάδες της ύφεσης με αύξηση της ανεργίας θα κινηθεί το 2016 η ελληνική οικονομία σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο εισαγωγικό σημείωμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προϊδεάζει ότι «η διαδικασία προσαρμογής δεν θα είναι εύκολη». Σε επίπεδο προβλέψεων, το προσχέδιο κινείται στην πεπατημένη των προβλέψεων του Μνημονίου.

Προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3% φέτος και 1,3% το 2016, με αύξηση της ανεργίας από το 25,4% φέτος σε 25,8% το επόμενο έτος.

Η ιδιωτική κατανάλωση μετά από αύξηση 1,3% πέρυσι, επιστρέφει σε επιταχυνόμενη πτωτική τροχιά (-1,6% φέτος και -2,3% του χρόνου) αλλά οι επενδύσεις προβλέπεται ότι θα επανακάμψουν δυναμικά και μετά από πτώση 16,5% φέτος θα υπάρξει αύξηση κατά 4,5% το 2016. Μάλιστα το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα περάσει και πάλι σε πληθωρισμό 1,3% ( σε όρους εναρμονισμένου δείκτη) μετά από αποπληθωρισμό σε μέσα επίπεδα 0,5% φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

Ο λογαριασμός του Μνημονίου στον προϋπολογισμό

Μέτρα 4,346 δισ. ευρώ ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2016- το κοστούμι ράφτηκε με το Μνημόνιο και ο προϋπολογισμός κάνει τον λογαριασμό.

Το λογαριασμό του Μνημονίου, κάνει το υπουργείο Οικονομικών μέσω του προσχεδίου προϋπολογισμού, αποτυπώνοντας κοστολογημένα ένα προς ένα τα μέτρα τα οποία θα αποδώσουν του χρόνου στα δημόσια ταμεία έξτρα έσοδα 2,494 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα αύξησης των εσόδων όμως, δεν είναι τα μόνα. Έρχονται παρεμβάσεις και στο σκέλος των δαπανών τα οποία θα αποδώσουν επιπλέον εξοικονομήσεις 1,851 δισ. ευρώ ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 4,346 δισ. ευρώ προκειμένου το πρωτογενές έλλειμμα 0,24% του ΑΕΠ φέτος να μετουσιωθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ το 2016.

Σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες οι οποίοι ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό το 2016 τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν κατά:

*1,417 δις ευρώ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ

*200 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή φόρου για τα ενοίκια

*301 εκατ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης

*361 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων

*63,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών στο φόρο ασφαλίστρων

*10,5 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στο νόμο για τις εκατό δόσεις

*80,5 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες

*15 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες

*28,6 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 2% στην εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων

*40,9 εκατ. ευρώ από την αύξηση της συμμόρφωσης για τεχνικό έλεγχο των οχημάτων (ΚΤΕΟ)

*13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό ντήζελ

*8,6 εκατ. ευρώ από το φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις

*226,8 εκατ. ευρώ από την επέκταση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ +1,75% και στα κέρδη από VLT’s.

Στο σκέλος των δαπανών, έρχεται μαχαίρι με στόχο εξοικονομήσεις:

*1.268,6 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στις συντάξεις, εισφορές και λοιπές παροχές κοινωνικής ασφάλιση. Επιμέρους, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο δημόσιο θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών συντάξεων δημοσίου κατά 258,1 εκατ. ευρώ.

*21,4 εκατ. ευρώ από μισθολογικές παρεμβάσεις και μη μισθολογικές παροχές

*105 εκατ. ευρώ για τα κοινωνικά επιδόματα . Το ποσό αυτό αφορά την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης

*400 εκατ. ευρώ από περικοπές στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

*22 εκατ. ευρώ από το κονδύλι της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Τα έσοδα και οι δαπάνες

Όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με το προσχέδιο, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 49.462 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,8% περίπου, έναντι των εκτιμήσεων του 2015.

Η αύξηση αυτή, οφείλεται τόσο στην αναμενόμενη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, όσο και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της νέας Σύμβασης Οικονομικής Συμφωνίας.

Ειδικότερα:

• Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 19.926 εκατ. ευρώ. Στα έσοδα αυτά περιλαμβάνεται και ποσό ύψους 957 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω της είσπραξης, τους πρώτους μήνες του 2016 των δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ του έτους 2015. Ωστόσο, το ποσό αυτό, σε δημοσιονομική βάση, θα υπολογισθεί στο έτος 2015,

• Οι έμμεσοι φόροι, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 24.874 εκατ. ευρώ και,

• Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται στα 2 δισ. ευρώ περίπου. Το σημαντικό μέρος των εσόδων αυτών θα προέλθει από την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα μη τακτικά έσοδα στο 2016, είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά του 2015, λόγω της μειωμένης πρόβλεψης για είσπραξη εσόδων από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας από τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και των εσόδων από ANFAs και SMPs.

Τα έσοδα του ΠΔΕ εκτιμώνται σε 3.882 εκατ. ευρώ, σε ταμειακή βάση, και 3.866 εκατ. ευρώ, σε δεδουλευμένη βάση.

Από την άλλη πλευρά, οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 48.935 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 355 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το έτος 2015. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 41.735 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 214 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το έτος 2015.

Οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 18.555 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Euro2day.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Αισιόδοξος ο Ντάισελμπλουμ για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων

Αισιόδοξος δήλωσε ο Μοσκοβισί μετά το Eurogroup 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ