Ρίγη σκορπά ξανά η Κίνα διεθνώς

Βουτιά σε χαμηλό 6,5 ετών πραγματοποίησε το Σεπτέμβριο στην Κίνα ο βιομηχανικός δείκτης PMI εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και της ρευστότητας που επηρεάζουν Ελλάδα και ευρωζώνη.

Όπως έδειξαν τα τελικά στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα η Caixin Media Co. και η εταιρεία  ερευνών Markit, ο βιομηχανικός δείκτης PMI υποχώρησε 47,2 μονάδες το Σεπτέμβριο από την τελική μέτρηση των 47,3 μονάδων τον Αύγουστο. Μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας από τον προηγούμενο μήνα, ενώ πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο δείχνει επέκταση.

«Αυτό δείχνει τη συνεχιζόμενη αδυναμία του μεταποιητικού τομέα, αν και η πίεση που οδηγεί στην πτώση του τομέα έχει αμβλυνθεί», σχολιάζει ο He Fan, chief economist της Caixin Insight Group. «Η χλιαρή ζήτηση είναι ο βασικός παράγοντας της υπερπροσφοράς που καταγράφεται στην μεταποίησης και ο λόγος για τον οποίον δεν έχει ανακάμψει».

Σε χαμηλά επτά μηνών έπεσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ινδία το Σεπτέμβριο επιβεβαιώνοντας τη βραδύτητα της ανάκαμψης της νοτιοασιατικής οικονομίας, σύμφωνα με το MarketWatch.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης PMI της Markit έπεσε στο 51,2 από 52,3 τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι το 50 αποτελεί το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης.

Βάσει των στοιχείων, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό από τον Ιούνιο, με την ανάπτυξη των παραγγελιών από το εξωτερικό να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών.

 

Δείτε επίσης

Κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης η Λαγκάρντ

Η Ελλάδα “πρωταθλήτρια” στην ανεργία τον Ιούνιο

Πίσω και από τη Ρουάντα στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ