Επιφυλακτικός ο Νοβότνι της ΕΚΤ για περαιτέρω “εκτύπωση” ευρώ

Επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να αυξηθεί σύντομα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εμφανίσθηκε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Το ερώτημα, αν χρειάζεται περισσότερη χαλάρωση, «αξίζει μία πολύ πιο ενδελεχή εξέταση», δήλωσε ο Νοβότνι, προσθέτοντας: «Η νομισματική πολιτική πρέπει να έχει σταθερότητα. Δεν πρέπει να ενεργούμε με έναν υπερβολικό τρόπο», είπε στη σκιά των διαφορετικών προσεγγίσεων εξαιτίας των αδυναμιών της ευρωζώνης με την Ελλάδα ακόμα να μην έχει ξεφύγει από τις απειλές του Grexit με το νέο μνημόνιο.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, για το οποίο έχει δεσμευθεί, ανέρχεται σε πάνω από 1,1 τρισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016, με αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων αξίας 60 δις. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα. Ο στόχος είναι να ξεφύγει η Ευρωζώνη από τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό. Νέα προβλήματα προκύπτουν (όσον αφορά τον στόχο αυτό) από τη βουτιά των τιμών των εμπορευμάτων έως τη μεγαλύτερη επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε στις 3 Σεπτεμβρίου ότι η συζήτηση για το πώς θα αυξηθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι ακόμη αρκετά αναλυτική για να προκύψει πώς θα μπορούσε να μεταβληθεί το μέγεθος, η σύνθεση ή η διάρκειά του, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έκτοτε, έχουν αυξηθεί οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, με έναν δείκτη δραστηριότητας των κινεζικών βιομηχανιών να υποχωρεί σήμερα σε χαμηλό επίπεδο 6,5 ετών.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αγορών νέων στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ, ο Νοβότνι δήλωσε: «Προσωπικά, δεν θα το εξέταζα, αλλά υπάρχει μία συζήτηση σχετικά με το ποιά μπορεί να είναι αυτά τα στοιχεία». «Μία παράταση του προγράμματος έχει κάποιο αποτέλεσμα ως προς το μήνυμα που δίνει, (αλλά) όχι ένα πολύ άμεσο αποτέλεσμα». Ο Νοβότνι παραδέχθηκε ότι η απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ( Fed) να μην αυξήσει τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα επηρεάζει τις άλλες κεντρικές τράπεζες, αν και σημείωσε ότι η επίπτωσή της στην ΕΚΤ δεν πρέπει να υπερεκτιμάται.

 

Δείτε επίσης

Βίζερ: Πρώτα μέτρα για τις τράπεζες και μετά τα 3 δισ. – ΒΙΝΤΕΟ

Reuters: Γιατί δεν αρκεί η “εκτύπωση” χρήματος από την ΕΚΤ

FT: Τα σενάρια ύφεσης made in China και η Ελλάδα

Ο Κρούγκμαν για τον “ζουρλομανδύα” του ευρώ στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Μειώθηκε 27,5% το εισόδημα στην Ελλάδα (2007-2014)

7 χρόνια από την πτώση της Lehman – Tο κραχ του 21ου αιώνα και η Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ