Παρακολουθεί τη διεθνή αστάθεια το χρηματιστήριο

Ήπιες κινήσεις επικρατούν στο χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται και σήμερα σημαντικές πιέσεις σε κλίμα αστάθειας στις διεθνείς αγορές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:33 διαμορφώνεται στις 672 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,01%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,34%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,05%.

Οριακές πιέσεις δέχονται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve για τα επιτόκια που αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Το χρηματιστήριο στο Λονδίνο, με τον δείκτη FTSE-100 υποχωρεί 0,4%. Ήπιες πιέσεις κατέγραφε το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης Dax υποχωρεί κατά 0,1%, ενώ οριακά  κινείται το χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 είναι σχεδόν αμετάβλητος.

Περαιτέρω πτώση σημείωσαν οι κινεζικές μετοχές, με τις απώλειες αυτής της εβδομάδας να φθάνουν περίπου στο 6% καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών στη Σανγκάη και το Σενζέν υποχώρησε κατά 3,9% στις 3.152,23 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες 3,6% στις 3.005,17 μονάδες. Χθες, οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν πτώση 2,0% και 2,7% αντίστοιχα.

Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς πολλοί αναλυτές διατηρούν στάση αναμονής εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της αγοράς μετά τη βουτιά κατά 40% που κατέγραψε το καλοκαίρι.

«Καθώς οι πιθανότητες κέρδους σε αυτή την αγορά είναι ισχνές, δεν εισρέουν χρήματα», σχολίασε ο Ζου Λιν, αναλυτής στην χρηματιστηριακή εταιρία Huatai.

Αν και το Πεκίνο έχει παρέμβει για να αναχαιτίσει την εγχώρια αγορά, τα πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις, έδωσαν πάλι χώρο στη μεταβλητότητα να επανέλθει στις χρηματαγορές.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI Asia-Pacific που δεν συμπεριλαμβάνει την αγορά της Ιαπωνίας, διέγραψε τα αρχικά του κέρδη καθώς επιβαρύνθηκε από τις απώλειες στη Σαγκάη.

Στην Ιαπωνία, αν και ο δείκτης Nikkei βρίσκεται 14% χαμηλότερα από τα υψηλά του Ιουνίου,  η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική. Η επιβράδυνση της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές, έχει επηρεάσει την παραγωγή και τις εξαγωγές στη χώρα.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,34% στις 18.026 μονάδες και ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε οριακά κατά 0,10% στις 1.470 μονάδες. Το γιεν στον απόηχο του αποτελέσματος της συνεδρίασης της BOJ, διαπραγματευόταν υψηλότερα έναντι του δολαρίου στα 120,04 γιεν.

 

Δείτε επίσης

Τα 9 μέτωπα “φωτιά” της οικονομίας

Μετά την Ελλάδα και την Κίνα ανησυχητικά μηνύματα και από τη Βραζιλία

Πώς η κρίση στην Κίνα επηρεάζει τα ελληνικά “σχέδια”

H υποβάθμιση των προοπτικών της ΕΕ από τον Standard & Poor’s

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές για τα “μαξιλάρια” της Fed

FT: Το φαινόμενο της “πεταλούδας” και η Ελλάδα

Ποντάρει στις διεθνείς “ενέσεις” το χρηματιστήριο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ