Το στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης και τα capital control

Το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκειμένου να λειτουργήσει ως εργαλείο στην προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού θα «κλειδώσουν» οι όροι, ενώ μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί τρόπος προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ιδιωτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Μέσα από συμπληγάδες θα περάσει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ στο τέλος του δύσκολου αυτού δρόμου θα πρέπει να επιτευχθεί η άρση των capital controls με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις ίδιες τις τράπεζες αλλά και για την οικονομία.

Ωστόσο, πριν από αυτό στόχος των τραπεζών είναι να μπορέσουν να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες μπορούν να το επιτύχουν μόνον υπό το δέλεαρ των χαμηλών τιμών και την προσδοκία των αποδόσεων. Ασφαλώς τα πάντα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το συνολικό ύψος κεφαλαίων που τα stress test θα καταγράψουν πως απαιτούνται.

Ας σημειωθεί πάντως πως όσο και αν το παρακάτω δείχνει οξύμωρο, το τελικό αποτέλεσμα των stress tests δεν θα είναι καθόλου άσχετο από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες για μία σταθερή κυβέρνηση για τον τόπο. Και τούτο διότι οι τράπεζες επηρεάστηκαν σαφώς από την πολιτική ανισορροπία που προηγήθηκε και οδήγησε σε έκρηξη των NPL’s, όπως επίσης και σε μεγάλη φυγή των καταθέσεων.

Το ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές θα εξαρτηθεί από δύο σημαντικές παραμέτρους:

Η πρώτη παράμετρος σχετίζεται από το ύψος των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε βασικό και ακραίο σενάριο. Εάν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν είναι λογικά, παλιοί και νέοι επενδυτές θα θελήσουν να μετέχουν στην αύξηση. Η δεύτερη παράμετρος δεν είναι άλλη από την απόδοση που εκτιμούν πως θα έχουν σε περίπτωση συμμετοχής τους σε αύξηση κεφαλαίου οι ξένοι επενδυτές.

Τα αποτελέσματα του stress test προβλέπεται να ανακοινωθούν στις 25 Οκτωβρίου και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν χρόνο να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου έως τις 15 με 20 Δεκεμβρίου, καθώς μετά ξεκινά η περίοδος των εορτών για τους διαχειριστές κεφαλαίων. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί οπωσδήποτε μέσα στο τρέχον έτος και αυτό διότι σε αντίθετη περίπτωση και η χώρα μας θα υιοθετήσει την οδηγία για το bail in από 1η Ιανουαρίου του 2016, η οποία δυνητικά προβλέπει και «κούρεμα» των καταθέσεων. Βεβαίως αυτό το ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τους λοιπούς φορείς στην Ε.Ε.

Πηγή: «Ημερησία»

 

Δείτε επίσης

FT: Η Γερμανία ζητούσε “κούρεμα” στις ελληνικές καταθέσεις

Ντάισελμπλουμ: Οι ελληνικές εκλογές είναι κρίσιμες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ